Actorul Victor Rebengiuc, care a împlinit, sâmbătă, vârsta de 85 de ani, va fi invitatul special al celei de-a noua ediţii a Serilor Filmului Românesc (SFR) de la Iaşi, care va avea loc în perioada 6 - 10 iunie. Retrospectiva care va fi prezentată în cadrul evenimentului va conţine filme în care a apărut actorul.
Rebengiuc va fi prezent la gala de deschidere a festivalului, când îi va fi celebrată întreaga carieră, în prezenţa publicului ieşean şi a altor protagonişti din filmul care va rula atunci, potrivit organizatorilor.
„Filmele de la SFR vor fi cele în care mi-a făcut plăcere să joc, şi sunt sigur că şi dumneavoastră o să vă facă plăcere să le vedeţi sau să le revedeţi. Faptul că vin la Iaşi, din nou, este pentru mine o bucurie. Iubesc Iaşul, îl cunosc destul de puţin, dar atâta cât l-am cunoscut, m-a cucerit”, a spus Victor Rebengiuc.
Alături de actor vor fi invitaţi colegi şi prieteni din cinematografia românească, cu care Rebengiuc a jucat în filme de-a lungul anilor.
„Ne-am dorit foarte mult ca în acest an să facem o retrospectivă a filmelor în care actorul Victor Rebengiuc a făcut roluri pe care nu le vom uita niciodată. Am ales aceste filme împreună, ajutaţi şi de ambasadorul nostru, Irina-Margareta Nistor. Cu siguranţă, va fi o ediţie emoţionantă, cu atât mai mult cu cât, la Iaşi, vor veni actori dragi nouă tuturor, actori cu care maestrul a jucat de-a lungul vremii şi care se vor întâlni cu publicul iubitor de film românesc”, a declarat Andrei Giurgia, director SFR.
Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa profesorilor Aura Buzescu şi Beate Fredanov, promoţia 1956. Este actor de teatru şi film. A interpretat mai mult de 50 de personaje la Teatrul Bulandra şi la Teatrul Naţional şi alte 33 de roluri în teatre din ţară. A primit indicaţii regizorale de la Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Cojar, Vlad Mugur şi Yuri Kordonsky, dar şi Cristi Puiu, Călin Peter Netzer, Radu Muntean şi Radu Jude. Filmografia înseamnă peste 70 de roluri, iar printre cele mai importante se numără Apostol Bologa, în ”Pădurea spânzuraţilor” (1965), Tănase Scatiu, în 1976, Ştefan Tipătescu, în ”O scrisoare pierdută” (1977), Pampon, în ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), Ilie Moromete, în ”Moromeţii” (1987), Ion, în ”Medalia de onoare” (2009), pentru care a primit mai multe premii internaţionale, şi Stan Paraschiv, în ”Aferim!” (2015). Cel mai recent film în care poate fi văzut Victor Rebengiuc este ”Octav”, de Serge Celebidache.
A fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucureşti, iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC. În 2009, Pixar a dorit ca actorul român să asigure vocea personajului Charles Muntz pentru versiunea românească a filmului „Up”.
În prezent, Victor Rebengiuc este actor angajat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi joacă şi alături de actriţa Mariana Mihuţ, alături de care formează unul dintre cele mai frumoase cupluri din cinematografia românească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.