Arheologii au descoperit vestigiile unei nave miliare şi ale unui complex funerar la Heracleion, cetatea antică egipteană cufundată în Marea Mediterană, a anunţat luni ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.
Descoperirea a fost efectuată în timpul săpăturilor submarine la Heracleion, care a fost unul dintre principalele porturi situate la gura de vărsare a Nilului până când Alexandru cel Mare a fondat cetatea Alexandria în anul 331 înaintea erei noastre.
Oraşul, descoperit în 2001, a fost scufundat după o serie de cutremure şi maree.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"O misiune franco-egipteană (...) a găsit resturi ale unei nave militare din era ptolemeică şi vestigii ale unui complex funerar grec datând din secolul al IV-lea înainte de Hristos", a indicat Ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat.
Această navă cu fund plat, dotată cu vâsle late, cu catarg şi pânze, are 25 de metri lungime şi a fost folosită pentru navigarea în delta Nilului, potrivit primelor concluzii ale arheologilor.
Potrivit acestora, vasul urma să acosteze la cheiul vechiului templu al lui Amun şi s-ar fi scufundat după ce clădirea s-a prăbuşit în urma unui cutremur în secolul al II-lea î.Hr.
"Descoperirile de nave din această epocă sunt extrem de rare", spune Franck Goddio de la Institutul European de Arheologie Submarină, care a condus misiunea.
Cercetătorii au descoperit şi un complex funerar care demonstrează prezenţa negustorilor greci în regiune în timpul perioadei târzie a Egiptului antic.
Potrivit ministerului, grecii dominau pe atunci această regiune şi au construit aici temple funerare. Vestigiile din aceste temple au fost descoperite sub apă "în stare excelentă", a adăugat el.
Aceste ultime descoperiri "arată bogăţia templelor din acest oraş care se află acum în Marea Mediterană", a notat ministerul.
Autorităţile egiptene anunţă în mod regulat descoperiri arheologice, uneori fără să aştepte concluziile experţilor care se ocupă cu analize ştiinţifice, potrivit specialiştilor.
Cairo a anunţat mai multe descoperiri importante arheologice în aceste ultime luni cu speranţa de a relansa turismul, un sector care a întâmpinat multe dificultăţi de la revoluţia din 2011.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.