O campanie de crowdfunding "Rescriem istoria Bucureştiului!", care are ca scop tipărirea cărţii Casa Construcţiilor şi Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949) şi retipărirea primului volum scos sub egida Studio Zona, "Idealul locuirii bucureştene: familia cu casă şi grădină" (1908-1948), a fost lansată de istorici şi arhitecţi

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia Studio Zona este un proiect non-guvernamental, înfiinţat în 2016 de cercetători de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" şi de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, cu misiunea de a reda locuitorilor oraşului informaţii esenţiale despre istoria locuinţelor şi a cartierelor în care locuiesc. Între 2016 şi 2021, membrii asociaţiei au distribuit peste 5.000 de materiale informative locuitorilor din cartierele bucureştene, sub formă de broşuri şi pliante, au ţinut nenumărate prezentări şi tururi ghidate şi au organizat două expoziţii publice.

Campania de presales şi crowdfunding a început pe 31 martie pe platforma Consolid8. Va fi în derulare timp de 40 de zile şi are ca scop strângerea sumei de 24.163 de lei, menită să finanţeze tipărirea celor două volume.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cartea "Casa Construcţiilor şi parcelarea Vatra Luminoasă" (1930-1949) este rezultatul muncii de 8 ani a istoricilor şi arhitecţilor de la Studio Zona, şi analizează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului: construirea cartierului Vatra Luminoasă. Proiect model al Bucureştiului interbelic, Vatra Luminoasă a rămas în imaginarul bucureştenilor drept un spaţiu al arhitecturii moderne şi al urbanismului elegant, dar ascunde şi numeroase poveşti fascinante din timpul construirii sale. Volumul va fi tipărit într-un tiraj de 1.800 de exemplare.

Simultan, primul volum al asociaţiei, "Idealul locuirii bucureştene: familia cu casă şi grădină" (1908-1948), nominalizat în 2020 la Anuala de Arhitectură, va fi retipărit într-un tiraj de 1.000 de exemplare. Tirajul iniţial s-a epuizat la scurt timp după lansarea din martie 2018, eveniment organizat la Teatru Naţional Bucureşti.

Cei interesaţi pot susţine campania de crowdfunding contribuind cu sume cuprinse între 50 şi 800 de lei, cumpărând în avans oricare dintre cele două cărţi, la pachet cu diverse experienţe: un tur ghidat în Vatra Luminoasă, workshop despre detaliile scrierii unei lucrări academice de istorie urbană, sau consultanţă istorică despre casele din parcelări. Instituţiile publice şi private interesate de promovarea cercetării academice se pot alătura campaniei.

"Vrem sa rescriem istoria Bucureştiului, să o facem accesibilă cetăţenilor oraşului. Totodată, vrem să preluăm de la aceştia cât mai multe date şi poveşti pentru a îmbogăţi istoria din arhive", spune Răzvan Voinea, co-autorul celor două volume şi preşedintele Asociaţiei Studio Zona.

Campania de crowdfunding se încheie pe 10 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.