Proprietarul clubului de fotbal AS Monaco, Dmitri Ribolovlev, şi comerciantul de artă elveţian Yves Bouvier au rezolvat, după ani de bătălii juridice, o dispută în urma unor acuzaţii de fraudă, scrie Le Figaro.
Însă, la Monaco, miliardarul rus se confruntă în continuare cu un proces de corupţie. Parchetul din Geneva a anunţat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că a închis procedura penală împotriva lui Yves Bouvier. La 20 noiembrie, părţile au anunţat că "au ajuns la un acord", punând capăt unei saga răsunătoare.
Miliardarul rus l-a acuzat pe Yves Bouvier că l-a înşelat cu un miliard de euro atunci când a vândut capodopere, printre care şi "Salvator Mundi" atribuit lui Leonardo da Vinci, pe care rusul l-a vândut apoi cu suma record de 450 de milioane de dolari. "Ziua de astăzi marchează sfârşitul unui coşmar de nouă ani. Instanţele mi-au recunoscut în unanimitate nevinovăţia", a declarat Yves Bouvier.
"Acesta a fost ultimul caz în care domnul Ribolovlev a fost reclamant în ceea ce priveşte vânzarea de tablouri, fie în Monaco, fie în Elveţia", a confirmat pentru AFP Thomas Giaccardi, unul dintre avocaţii rusului. Însă, la Monaco, o anchetă de corupţie în care este implicat Dmitri Ribolovlev a fost finalizată, a aflat AFP de la o sursă judiciară monegască la sfârşitul săptămânii trecute. "Acum este de datoria procurorului să-şi facă recomandările înainte ca judecătorul să decidă dacă îl trimite sau nu pe acuzat în faţa tribunalului penal din Monaco", a adăugat sursa respectivă.
Deschisă în 2018, întâmplător faţă de ancheta privind litigiul cu negustorul de artă elveţian, ancheta monegască vizează nouă persoane. Pe de o parte, presupusul corupt, Dmitri Ribolovlev, şi avocata acestuia, Tetiana Bersheda, pe de altă parte, un şir de personalităţi cheie din Principat care ar fi fost corupte de miliardar, într-un inventar demn de mondenul Bottin.
Printre acestea se numără Philippe Narmino, secretar de stat pentru justiţie al Principatului Monaco cu puţin timp înainte de punerea sa sub acuzare, soţia şi fiul său, un fost ministru de Interne, Paul Masseron, Christophe Haget, pe atunci director al Direcţiei de Investigaţii Criminale de pe Stâncă, şi adjunctul său Frédéric Fusari, precum şi un fost director al Securităţii Publice, Régis Asso.
Potrivit acuzării, Dmitri Ribolovlev, care este implicat într-o bătălie juridică cu Yves Bouvier, a profitat de bunele sale relaţii cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din principat pentru a-l prinde în capcană pe Bouvier. Deşi cei doi bărbaţi au renunţat acum de comun acord la orice formă de acţiune în justiţie, acest lucru nu stinge procedurile pentru presupusa corupţie, chiar dacă desfăşurarea unui proces pare încă ipotetică. Pentru ca acest lucru să se întâmple, judecătorul de instrucţie va trebui să emită o ordonanţă de internare în urma cererii procurorului. Această decizie poate fi în continuare atacată, atât de către procuratură, cât şi de către părţi. Iar acest proces extraordinar va trebui în continuare să fie audiat.
"Sunt optimist că vom obţine o ordonanţă de clasare a cauzei şi lucrăm în acest sens", notează Thomas Giaccardi, avocatul lui Dmitri Ribolovlev. Judecătorul ar putea decide, de asemenea, să respingă o parte dintre acuzaţi şi să dispună ca alţii să fie concediaţi. Thomas Giaccardi speră, de asemenea, că Curtea Europeană a Drepturilor Omului va da curs apelului său privind utilizarea de către instanţe a telefonului mobil al avocatului lui Dmitri Ribolovlev, care părea să dezvăluie o complicitate cu poliţiştii monegasci.
"De la plecarea judecătorului Levrault, nu s-a întâmplat nimic. Încă mai am speranţa că procedura nu va fi încheiată", spune avocatul lui Yves Bouvier, Frank Michel, adăugând că acordul dintre clientul său şi Dmitri Ribolovlev de a se retrage ca parte civilă nu se aplică celorlalţi inculpaţi. Judecătorul Édouard Levrault, care este în prezent vicepreşedinte al tribunalului din Nisa şi prin intermediul căruia a apărut scandalul în timp ce era detaşat în Principat, a fost demis prematur în 2019.
Édouard Levrault a depus recent mărturie la procesul lui Éric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiţiei, în faţa Curţii de Justiţie a Republicii. Înainte de a fi numit la minister, Éric Dupond-Moretti a fost avocatul lui Christophe Haget, unul dintre poliţiştii urmăriţi penal, fiind urmărit, printre altele, pentru că a ordonat o anchetă asupra acestui judecător odată ajuns în Place Vendôme, o situaţie de conflict de interese pentru care a fost găsit nevinovat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.