Progress MS-05, un vehicul spaţial rusesc de tip cargo, s-a conectat cu succes vineri, în regim automatizat, cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat Centrul Rusesc de Control al Zborurilor Spaţiale (TSOUP), citat de fr.sputniknews.com.
”Andocarea cargoului spaţial s-a derulat aşa cum era prevăzut”, au transmis specialiştii de la TSOUP. Procedura de conectare a vehiculului cargo a fost monitorizată de specialiştii de la sol şi de cei doi cosmonauţi ruşi aflaţi la bordul ISS, Serghei Ryjikov şi Olev Noviţki.
Cei doi astronauţi erau pregătiţi să intervină în orice moment în cazul apariţiei unor probleme în timpul procedurii de conectare, însă totul a funcţionat conform planurilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vehiculul Progress MS-05 a decolat spre ISS miercuri, cu ajutorul unui lansator spaţial Soyuz-U, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Cargoul spaţial are la bordul său o încărcătură de aproape 2,5 tone - alimente, oxigen, combustibil, echipamente şi pachete pentru membrii echipajului.
Alături de Serghei Ryjikov şi Olev Noviţki, la bordul ISS se mai află cosmonautul rus Andrei Borisenko, astronauţii americani Robert Shane Kimbrough şi Peggy Whitson şi astronautul francez Thomas Pesquet.
Precedentul vehicul spaţial rusesc de tip cargo ce fusese lansat într-o misiune de aprovizionare a ISS a fost distrus în aer, la aproximativ şase minute după ce decolase de pe cosmodromul Baikonur, pe 1 decembrie. Aceea a fost cea de-a patra misiune de aprovizionare a ISS care a eşuat în ultimii doi ani şi cel de-al doilea eşec înregistrat cu un vehicul din gama Progress.
Joi, o capsulă a companiei SpaceX s-a conectat la ISS după o amânare cauzată de defectarea sistemului ei de geolocalizare. Capsula spaţială Dragon, fabricată de compania americană SpaceX, încărcată cu alimente, apă, carburant şi experimente ştiinţifice, destinate astronauţilor aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), s-a conectat la avanpostul orbital, joi, la o zi după o amânare cauzată de defectarea sistemului ei de geolocalizare (GPS).
Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...