O capsulă de tip cargo a companiei SpaceX, încărcată cu alimente, apă, carburant şi experimente ştiinţifice, destinate astronauţilor aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), s-a conectat la avanpostul orbital, joi, la o zi după o amânare cauzată de defectarea sistemului ei de geolocalizare (GPS), informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit imaginilor transmise în direct de NASA TV, capsula spaţială Dragon, ce avea la bord o încărcătură de aproximativ 2.500 de kilograme, s-a conectat cu succes cu ISS, joi.

Astronautul francez Thomas Pesquet, membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a folosit un braţ robotizat al staţiei, lung de 17,6 metri, pentru a prinde capsula Dragon, la ora 10.44 GMT (12.44 ora României, n.r.).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Se pare că am făcut o captură minunată”, a declarat, în glumă, Shane Kimbrough, comandantul ISS, adresându-se Centrul de Control pentru misiuni spaţiale din Houston.

Inginerii de la sol au preluat comenzile pentru a conduce capsula spre un port de andocare aflat în exteriorul staţiei, declanşând în mod automatizat şuruburile de prindere, cu ajutorul cărora Dragon a fost fixată de ISS la ora 13.12 GMT (15.12 ora României, n.r.), au precizat reprezentanţii U.S. National Aeronautics and Space Administration.

Conectarea capsulei Dragon la ISS a fost amânată cu o zi din cauza unei defecţiuni minore la nivelul sistemului de geolocalizare. Capsula Dragon a fost plasată pe orbită de compania SpaceX cu ajutorul unei rachete din gama Falcon 9, care a decolat duminică de la o bază din Florida.

Astronauţii de pe ISS vor despacheta proviziile primite în cursul zilei de joi. Încărcătura aflată la bordul capsulei Dragon include două instrumente ştiinţifice care vor fi montate în exteriorul staţiei. Unul va măsura ozonul şi alte gaze şi particule din atmosfera Terrei, iar celălalt îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine fenomenul fulgerelor, care lovesc planeta noastră de 45 de ori pe secundă la nivel global, a precizat NASA.

Capsula Dragon a transportat alte câteva zeci de experimente ce vor fi realizate în laboratoarele de la bordul ISS, inclusiv unul care vizează cercetările din domeniul celulelor stem. De asemenea, astronauţii vor să testeze efectele pe care microgravitaţia le are asupra unei varietăţi de MRSA - stafilococus aureus rezistent la meticilină.

La ISS se va conecta, vineri, şi o capsulă spaţială rusească de tip cargo din gama Progress, ce a fost lansată miercuri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.