Castelul Artelor, fost Castel de Apă, din Drobeta Turnu-Severin, va avea din 19 noiembrie un spaţiu dedicat artiştilor, creativilor, ONG-urilor şi managerilor culturali.
„Sustenabilitatea este tema momentului în cultura europeană”, spune Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor, care a anunţat pe Facebook că lucrează de trei ani la două proiecte culturale „cu viziuni îndrăzneţe”, finanţate din Fondul Cultural Naţional.
„Pe 19 noiembrie deschidem la Castelul de Apă, cum ne place nouă să-i spunem, din Drobeta, un vechi turn de apă, element iconic al oraşului, un spaţiu colaborativ pentru artiştii, creativii, ongiştii şi managerii culturali din oraş. E dotat cu de toate, acces gratuit la resurse (expoziţii isteţe, imersive, interactive, cu instalaţii şi alte tehnologii, wifi, tehnologie de prezentare, infrastructură de lucru, etc.). E un spaţiu unde tot acest eco-sistem creativ şi cultural local poate lucra ca în propriul birou pe care poate nu l-a avut niciodată. Aici oamenii se pot întâlni, pot face prezentări, se pot documenta, pot incuba proiecte şi pot dezvolta soluţii mature de afaceri creative. Ne interesează să curtăm toată această resursă extraordinară, să-i dăm un loc unde să se exprime şi să îi cuplăm în grupuri de iniţiativă care să ia taurul de coarne şi să schimbe faţa oraşului. Când deschidem spaţiul colaborativ închidem de fapt o etapă, cea de refuncţionalizare completă a celor 4 inele ale Turnului. Inelul de recepţie rămâne momentan aşa cum este”, a precizat Dragoş Neamu.
Scopul urmărit este de a transforma succesiv Turnul Artelor (fostul Turn de Apă) într-un muzeu văzut ca un spaţiu de interpretare şi de învăţare permanentă, cu o interfaţă a sectoarelor creative, pentru exprimarea şi valorificarea multidisciplinară a temelor specifice patrimoniului cultural imaterial şi motivate de elementul „apă”.
Muzeul va fi văzut inclusiv ca un pol de receptivitate turistică şi culturală în Drobeta.
Al doilea proiect anunţat de Dragoş Neamu este Muzeul Colectivizării din comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.
„Am spus de ceva vreme că acest lucru este posibil şi nu ştiu câţi m-au luat în serios. Ştiu, avem un mare avantaj, chiar două. Primul ar fi acela că în ambele cazuri clădirile unde intervenim şi ne facem de cap au un statut al proprietăţii cert, incontestabil, şi sunt puse la bătaie fără complicaţii. Al doilea avantaj ar fi faptul că, în ambele situaţii, cei din spatele acestor organizaţii sunt oameni destupaţi la minte, deschişi la inovaţie, adaptaţi, citesc bine contextul”, a precizat Neamu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.