Un documentar considerat a fi primul film vorbit regizat de o femeie în Spania a fost descoperit în timpul perioadei de izolare.
După aproximativ un secol de când a fost filmat, documentarul de 8 minute a fost descoperit după ce o rolă de film - catalogată greşit - a fost reexaminată recent.
Intitulat „Mallorca”, documentarul despre insula baleară, pe muzica lui Isaac Albeñiz, a fost donat Arhivei Naţionale de Film (Filmoteca Española) în 1982 de un bărbat care deţinea o afecere cu mobilă.
Fratele bărbatului, producător de film, a considerat că Filmoteca Española ar putea fi interesată şi a oferit mai multe role cu filme.
Timp de 38 de ani, „Mallorca” s-a aflat în colecţia Arhivei idenificat drept un film mut din 1926, realizat de un regizor bărbat. Însă în perioada de izolare impusă de criza sanitară, experţii din instituţie au revăzut filmul care prezintă fragmente din viaţa cotidiană a vremii.
Pe lângă coloana sonoră, ei au fost uimiţi de numele regizorului: María Forteza.
„Cel mai suprinzător a fost să vedem că numele unei femei apare ca regizor”, a spus Josetxo Cerdán, directorul Arhivei, citat de The Guardian.
Făcând apoi o analiză, echipa nu a reuşit să găsească prea multe lucruri despre Forteza. Nu a găsit niciun alt film al ei în Arhivă, deşi cameramanul documentarului, Ramón Úbeda, era cunoscut pentru activitatea lui în Insulele Baleare.
După taxiul care apare în film şi faptul că Úbeda a patentat un sistem de sunet în 1935, care nu este menţionat în creditele filmului, cercetătorii au hotărât că documentarul datează din 1933 - 1934.
Astfel, „Mallorca” ar putea fi primul film vorbit regizat de o femeie în Spania. Până acum, „El gato montés” (1935) al lui Rosario Pi deţinea acest titlu.
O jurnalistă de la site-ul Industrias del Cine a cercetat mai mult şi a descoperit, săptămâna aceasta, că Forteza era cântăreaţă şi artistă de varietăţi şi soţia lui Ramón Úbeda. Ea a găsit şi câteva rude în viaţă ale celor doi.
Cerdán, rezervat până ce filmul va fi datat definitiv, a spus că acesta este structurat şi filmat bine şi că e mult mai bun decât majoritatea „documentarelor estetice” ale vremii, care prezentau frumuseţile ţării.
Documentarul, care poate fi vizionat online până pe 8 mai, ca parte a sezonului Arhivei dedicat perioadei de izolare, reprezintă şi o dovadă a nevoii de arhive, a mai spus Cerdán.
MALLORCA (María Forteza, c. 1933-34) from Filmoteca Española on Vimeo.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.