Dirijorul român Gabriel Bebeşelea va lansa o orchestră de muzică barocă, Musica Ricercata Orchestra, printr-un concert care va avea loc marţi, de la ora 19.00, la Ateneul Român din Bucureşti, evenimentul reprezentând o premieră în România. Tânărul dirijor aduce muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully şi Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere.
Concertul, intitulat „La lumière comique”, se înscrie în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii „George Enescu” şi are loc în cadrul întâlnirilor muzicale Opera FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu.
Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român, potrivit Filarmonicii „George Enescu” şi Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură.
Proiectul pe care îl va lansa dirijorul Gabriel Bebeşelea, în vârstă de 32 de ani, Musica Ricercata Orchestra, este o orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate - şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică.
Solistă va fi soprana Rodica Vică, artistă stabilită la Viena, care a colaborat cu prestigioase ansambluri de instrumente vechi şi dirijori, precum Academia Bizantină şi dirijorul Ottavio Dantone.
Programul ales de Gabriel Bebeşelea reprezintă, de asemenea, o premieră. După cercetarea în arhive a manuscriselor şi transcrierea lor, tânărul muzician român va aduce muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully şi Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, iar programul - care cuprinde şi selecţiuni din întânirea dintre Jean-Philippe Rameau şi Voltaire - va fi prezentat într-o dezbatere moderată de Luminiţa Arvunescu.
Bebeşelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj-Napoca. În afara României, a dirijat producţii ale operelor „Il viaggio a Reims" la Festivalul de Opera „Rossini" din Pesaro în vara anului 2016 şi „Mireasa ţarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm în februarie 2017.
În România, Gabriel Bebeşelea dirijează în mod regulat orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu.
Gabriel Bebeşelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca şi, pe lângă această poziţie, stagiunea actuală şi cele viitoare îl anunţă la pupitrul unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă şi Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, în stagiunile 2017/18 şi 2018/19 va debuta la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra, la Royal Opera House Muscat şi la Palace of Arts din Budapesta.
În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru „Cel mai bun dirijor”. În 2011, Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a participat la repetiţii şi concerte şi a învăţat de la câţiva din cei mai importanţi dirijori din prezent: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.
Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Bebeşelea este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi.
Dirijorul este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.