Deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă a depus, alături de deputatul PNL Sebastian Burduja, în calitate de co-iniţiator, o iniţiativă legislativă în Parlament prin care propune scăderea TVA pentru cărţile digitale la 5%, la fel ca pentru cărţile tipărite. În prezent, TVA pentru cărţile digitale este de 19%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„O carte tipărită are TVA 5%, o carte electronică 19%. Acest lucru nu este compatibil cu dorinţa României de a merge spre o societate digitală. E nevoie să urmăm exemplul celorlalte 17 ţări din Uniunea Europeană care şi-au egalizat deja TVA-ul pe cota redusă, după Decizia Consiliului de la finalul lui 2018 care a permis acest lucru, potrivit căreia cărţile, indiferent de „forma de agregare”, sunt un bun esenţial”, a explicat Cătălin Teniţă, iniţiatorul proiectului, potrivit unui comunicat de presă al USR PLUS. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ciuda consumului mic de carte digitală din ţara noastră, Cătălin Teniţă arată că iniţiativa este necesară deoarece asistăm la o tranziţie digitală rapidă în întreaga lume, inclusiv în privinţa obiceiurilor de consum cultural, cu predominanţă la nivelul generaţiilor tinere care sunt obişnuite mult mai mult cu tableta sau telefonul decât cu mersul la biblioteci sau librării.
 
Mai mult, criza provocată de COVID-19 a limitat mobilitatea oamenilor, fiindcă multe luni din 2020 şi 2021 librăriile şi bibliotecile au fost închise sau au avut program limitat, ceea ce a făcut ca volumele de carte achiziţionate sau împrumutate să scadă dramatic în raport cu anii anteriori.
 
Conform sursei citate, pe 2 octombrie 2018, la nivelul Uniunii Europene, Consiliul a convenit asupra unei propuneri ce permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicaţiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicaţiile electronice cu cele pentru publicaţiile pe suport fizic.
 
„Această iniţiativă are deja semnătura a peste 100 de membri ai parlamentului”, a conchis Teniţă.
 
În momentul de faţă, piaţa de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană când o raportăm la numărul de locuitori, având o valoarea de circa 60-65 milioane euro anual, potrivit datelor Eurostat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.