Ministrul Culturii Raluca Turcan a afirmat, luni la ceremonia de inaugurare a Casei Francofoniei la Bucureşti, că acest proiect devenit realitate „o investiţie educaţională de excepţie care va asigura condiţii foarte bune pentru studenţii şi cercetătorii din ţările francofone, devenind astfel un rezervor valoros de idei, un spaţiu al dezbaterii şi al manifestărilor academice, ştiinţifice şi culturale comune”.
„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră la acest eveniment marcant care are loc în anul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Bucureştiul a fost cunoscut vreme îndelungată drept „micul Paris”, în semn de recunoaştere a conexiunii profunde dintre România şi Franţa. Casa francofoniei de la Bucureşti, pe care o inaugurăm astăzi, este a doua de acest fel din lume, după cea din Paris, ceea ce subliniază legăturile păstrate şi consolidate în timp. Casa Francofoniei din Bucureşti este o investiţie educaţională de excepţie care va asigura condiţii foarte bune pentru studenţii şi cercetătorii din ţările francofone, devenind astfel un rezervor valoros de idei, un spaţiu al dezbaterii şi al manifestărilor academice, ştiinţifice şi culturale comune”, a declarat Raluca Turcan, la ceremonia de inaugurare a Casei Francofoniei din România.
Ea a amintit că că investiţia a fost realizată în contextul proiectului educaţional modern „România educată” al preşedintelui Klaus Iohannis.
„Această investiţie a fost realizată in contextul in care România a dobândit un proiect educational modern “România educată”, proiect care impreuna cu componenta de investiţii din PNRR, schimbă perspectiva asupra sistemului de educaţie din România. Îl ancorează în prezent, prin investiţii în infrastructură, în calitate şi în resursa umană implicată în procesul educativ. Ca ministru al Culturii, aş vrea să subliniez importanţa pe care componenta culturală, dezvoltată în parteneriat cu Franţa şi cu ţările francofone, o are pentru educaţia copiilor şi tinerilor noştri. Casa Francofoniei ocupă un rol important în acest edificiu, aşa cum şi accesul celor tineri la evenimente culturale de calitate în România este o componentă esenţială a devenirii lor ca adulţi”, a completat Turcan.
Ministrul Culturii a mai spus că inaugurarea Casei Francofoniei vine în completarea unor alte proiecte culturare de anvergură din care a amintit Expoziţia „Efectul Picasso”, inaugurată în cursul săptămânii trecute la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti şi Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” deschisă la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara.
„Inaugurarea Casei francofoniei la Bucureşti se completează cu proiecte culturale de anvergură derulate în acest an aniversar prin eforturile comune ale instituţiilor din ţara noastră şi ale instituţiilor partenere din Franţa, dintre care aş vrea să le amintesc pe cele foarte recente: Expoziţia „Efectul Picasso”, inaugurată în cursul săptămânii trecute la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti, include România în circuitul celor 8 ţări care găzduiesc proiectul „Célébration Picasso: 1973-2023”. Evenimentul este rezultatul parteneriatului dintre Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti şi Musée National Picasso din Paris. Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” deschisă la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara cuprinde peste 100 de lucrări, multe expuse pentru prima dată în ţara natală a lui Brâncuşi. Evenimentul a fost posibil prin parteneriatul cu Centrul Pompidou din Paris şi cu Institutul Francez din România”, a explicat ministrul PNL.
„Ambele expoziţii sunt susţinute de Ministerul Culturii şi le mulţumesc încă o dată partenerilor noştri din Franţa pentru faptul că România are privilegiul de a găzdui evenimente – reper, cu efecte atât în plan cultural, pentru publicul iubitor de artă, cât şi în plan economic. Acum, la început de an universitar, le urez succes tuturor celor care vor trece pragul Casei Francofoniei pentru a beneficia de conexiunile academice şi culturale pe care acest spaţiu le creează”, a completat Raluca Turcan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.