Regizorul şi directorul festivalului Astra Film de la Sibiu, Dumitru Budrala, prezintă în Piaţa Mare şi Mini Dome o expoziţie de fotografie intitulată „Transhumanţa”. Adunatul fânului, mulsul şi tunsul oilor, meşteşugul brânzei sunt documentate în aceste imagini.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Expoziţia este un traseu care poartă publicul pe drumul încărcat de simbol, provocări şi frumuseţe, parcurs de păstori.
Cu caracter mixt - fotografie clasică şi experienţă imersivă, aceasta poate fi vizitată pe toată durata fesivalului.
Imagini cu păstori proiectate în Mini Dome se regăsesc în filmul documentar „Calea laptelui” de Dumitru Budrala, film care va fi proiectat în cadrul festivalului vineri, de la ora 18.00, la Sala Thalia. Proiecţia va fi urmată de Q&A cu regizorul.
În secolul vitezei şi al tehnologiei, transhumanţa pare desprinsă din basmele şi legendele străvechi. Documentarul „Calea laptelui” îi explorează secretele, dar şi provocările.
Dusul ciclic al oilor de la şes la munte, primăvara, şi înapoi, în prag de iarnă, poate părea astăzi anacronic, însă, pentru cei care au tradiţie în această meserie, e cel mai firesc stil de viaţă. În ciuda vicisitudinilor, sau poate tocmai datorită provocărilor din „Calea laptelui”, ciobanii pornesc către munte şi rămân la stâne vreme de jumătate de an. Nu se plictisesc deloc: oieritul e meserie grea şi doar cei mai dibaci dintre ei îi prind tainele şi dragul.
Publicul va urmări în film o familie de ciobani în care fiecare, de la mic la mare, participă după măsură: între adunatul fânului, mulsul şi tunsul oilor, meşteşugul brânzei, curăţenia, paza, fiecare are rolul său. Capul familiei este baci de-o viaţă, om dur, dintr-o bucată, care a avut partea lui de înfruntări cu urşi sau lupi, dar care ştie şi a vorbi blând şi tandru cu cei mai mici miei din stână. Are noroc: unul dintre fiii săi i-a moştenit pasiunea pentru oierit şi va duce mai departe această tradiţie. Pentru câte generaţii, însă, nu se ştie: vremea şi vremurile se schimbă şi pare că transhumanţa e din ce în ce mai puţin atrăgătoare pentru tinerii care sunt mai degrabă tentaţi de viaţa şi obiceiurile moderne. Un documentar onest, excepţional prin transparenţa sa, o poartă deschisă către o lume pe care o purtăm cu toţii în noi, chiar şi fără să ştim, o descoasere şi desluşire a sufletului românesc şi universal. De văzut şi neuitat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.