Artista Flavia Lupu se întoarce la Art Safari din 23 noiembrie până în 15 decembrie, pentru a treia oară, cu 10 testimoniale despre frumuseţe şi inteligenţă, cu 10 femei care vorbesc despre asta şi un talk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În centrul discursului este percepţia despre frumuseţe feminină, care se găseşte, la nivel de percepţie publică, într-o opoziţie discursivă cu ideea de inteligenţă. Mai precis, este chestionat, într-o manieră personală, un concept estetic esenţial: frumuseţea ca atribut esenţial al elementelor care ne înconjoară.

Artista interoghează, într-o manieră ironică: „Un scaun este mai bun pentru că este mai frumos?”, care ascunde, de fapt, o alta: „O Femeie este mai bună pentru că este frumoasă?”. Această chestionare generează, în subtext, alte interogaţii „subversive”: „Femeile frumoase pot fi şi inteligente?” sau „Este nevoie ca femeile frumoase să fie inteligente?”, „La ce foloseşte frumuseţea? Are o valoare pur decorativă pentru o fiinţă umană?”, „În ce măsură frumuseţea obiectualizează femeia şi îi sporeşte sau atribuie un rolul decorativ?”, „Are legătură frumuseţea cu fericirea?”.

Evenimentul găzduit de Art Safari, din 23 noiembrie, pune în discuţie rolul şi locul frumuseţii în societatea contemporană şi interoghează gândirea stereotipă şi prejudecăţile, printr-o instalaţie video, cu 10 canale, dublată de proiecţie video, la care se adaugă un talk, începând cu 19.30. La această discuţie vor participa o parte din cele 10 femei care s-au alăturat proiectului - Roxana Dumitrache, Oana Dragnea, Ştefana Samfira, Chris Simion, Elida Toma, Bianca Păduraru, Ligia Verkin Keşişian, Alexandra Zaiţ, Laura Gruia, Andreea Chiriţescu.

Discuţia va fi moderată de Daniel Nica -  doctor în filosofie, bursier Oxford, autor al volumelor "Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală contemporană", (2013); "Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire", (2015); "Eu? Autenticitatea şi limitele sale morale, o incursiune pasionantă în filosofia autenticităţii" (2023).

Instalaţia se va găsi la etajul 1, ca preambul la „Femeile Pictore şi Sculptore” şi se va vedea  şi „ca o prefaţă” contemporană la aceasta - în contextul înflăcăratei dezbateri despre terminologie pe care a generat-o şi va putea fi vizitată între 23 noiembrie şi 15 decembrie 2024, la Palatul Dacia-România, strada Lipscani 18-20.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.