Coreea de Nord a transferat difuzarea programelor sale de televiziune de stat de pe un satelit chinez pe unul rusesc, au anunţat marţi autorităţile sud-coreene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Coreea de Nord a încetat să mai utilizeze un satelit chinez şi emite acum prin intermediul unui satelit rusesc", a precizat marţi Ministerul Unificării într-un comunicat transmis AFP.

Această decizie "a avut ca efect limitarea recepţiei emisiunilor prin satelit în unele dintre regiunile noastre", a adăugat ministerul.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În timp ce publicul sud-coreean nu are acces legal la media de stat ale Phenianului, autorităţile şi mass-media sud-coreene trebuie să urmărească emisiunile în timpul cărora Nordul face anunţuri importante şi difuzează propagandă.

Moscova şi Phenianul au fost aliaţi încă de la crearea Coreei de Nord după cel de-al Doilea Război Mondial şi s-au apropiat şi mai mult după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a vizitat pe Kim Jong Un la Phenian luna trecută, iar cei doi lideri au semnat un acord care include ajutor militar reciproc în caz de agresiune.

Washingtonul şi aliaţii săi au acuzat Coreea de Nord că furnizează muniţie şi rachete Rusiei pentru războiul din Ucraina, iar recentul summit ruso-nord-coreean a alimentat temerile legate de noi livrări de arme.

De asemenea, liderii au convenit să "consolideze schimburile şi cooperarea în agricultură, educaţie, sănătate publică, sport, cultură şi turism".

Coreea de Nord a pus pe orbită primul său satelit spion la sfârşitul anului trecut, cu ajutorul Rusiei, potrivit Seulului.

Utilizarea unui satelit rusesc ar putea fi "un pas spre dezvoltarea unui satelit comercial cu ajutorul tehnologiei ruseşti în viitor", a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, preşedintele Universităţii de Studii Nord Coreene din Seul.

Schimbarea permite, de asemenea, Nordului să "blocheze difuzarea de conţinuturi sud-coreene populare legate de frecvenţele satelitului chinez anterior", a adăugat el. Coreea de Nord, o ţară retrasă, încearcă să refuze populaţiei sale orice acces la muzica K-pop sau la serialele sud-coreene.

Această decizie arată, de asemenea, că Phenianul acordă acum prioritate relaţiilor sale cu Moscova în faţa relaţiilor cu Beijingul, până acum principalul său aliat, potrivit experţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.