Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, pentru o ediţie a emisiunii „Lumea lui Banciu”, difuzată pe 4 octombrie, în care a fost atacată minoritatea maghiară.
În această emisiune, Radu Banciu a comentat faptul că legea propusă de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală a fost respinsă de Camera Deputaţilor.
Membrul CNA Orsolya Eva Borsos a cerut vizionarea mai multor selecţii din această emisiune, precum cea în care realizatorul Radu Banciu a afirmat: „În momentul de faţă, fraţilor, traversăm totuşi nişte momente delicate. Pentru că deşi comunitatea română va fi întotdeauna împotriva celei maghiare şi o va urî până în plăsele, câte zile or avea unii şi alţii, asta este bătut în cuie, din păcate niciodată n-am avut asemenea politicieni. Deci dacă maghiarii ar trebui să insiste acum, ăsta e momentul. Niciodată n-au fost atâtea breşe în politica de la Bucureşti cum există acum. Niciodată n-am avut politicieni mai tăntălăi. Niciodată spectrul acesta, al autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc, de rahat, n-au fost mai mari decât acum în România. Deci pericolul este absolut. Până acum tot a mai existat câte ceva care să-i oprească. Domnule, este momentul zero pentru ei.”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Amenda a fost propusă de Orsolya Eva Borsos şi a trecut cu 7 voturi – Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea au fost împotrivă.
Cristea a propus o amendă de 25.000 de lei, care nu a mai fost supusă la vot, deoarece prima propunere, formulată de Borsos, a trecut.
Sancţiunea a fost dată în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Amenda a fost dată şi în baza articolului 47, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit acestuia, sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...