Tabloul "Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)", semnat de Theodor Aman şi restaurat recent de experţi, este prezentat publicului de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) cu ocazia aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucrarea, care face parte din colecţia de artă plastică a muzeului, a fost supusă unor proceduri complexe de conservare - restaurare în cursul anului 2018.

Restaurarea, care a vizat atât pânza, cât şi rama tabloului, a fost coordonată de către Sorina şi Romeo Gheorghiţă, restauratori pictură, experţi M.C.C. La acest proces au colaborat Violeta Pintilie, restaurator rame, Migdonia Georgescu şi Zizi Ileana Baltă, cercetători ştiinţifici, Compartimentul pentru Investigaţii cu Radiaţii Nucleare, Secţia Investigaţii Fizico-Chimice şi Biologice din cadrul MNIR.

Unirea Principatelor, înfăptuită prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a reprezentat încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscut în istoriografie ca fiind "secolul naţiunilor", un ideal pentru toţi românii. Realizată sub semnul ideilor Revoluţiei paşoptiste, Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti a reprezentat un prim obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Evenimentul a fost surprins în anul 1861 de către Theodor Aman în creaţia artistică "Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)". Pictura, realizată în ulei pe pânză, evocă un moment de răscruce al istoriei naţiunii române şi îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti în timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti.

Theodor Aman (1831-1891) a fost pictor şi grafician român care a studiat la Craiova şi Bucureşti, desăvârşindu-se ca artist plastic la Paris. Este unul dintre fondatorii şcolii româneşti de pictură, alături de Gheorghe Tattarescu punând bazele, în anul 1863, a Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, Theodor Aman fiind şi primul director al instituţiei de învăţământ amintite. Compoziţiile cu tematică istorică reprezintă genul definitoriu al unuia dintre cei mai reprezentativi pictori ai naţiunii române.

Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie 2019, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 - 17.00 (ultimul acces este la ora 16.15).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.