Succesul miniseriei „Cernobîl”, care examinează cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creştere considerabilă a turiştilor care vor să vadă centrala şi localităţile abandonate.
Zona a fost părăsită în anul 1986, în urma accidentului de la centrala nucleară care se află la 14,5 km nord-vest de localitatea Cernobîl.
Miniseria HBO descrie urmările exploziei reactorului nuclear, operaţiunea de curăţare a zonei şi ancheta. Din distribuţie fac parte Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley şi Emily Watson.
O agenţie de turism ucraineană a raportat, de la debutul miniseriei, în luna mai, o creştere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informează Reuters.
Un tur cu ghidaj în limba engleză costă, în medie, 100 de dolari de persoană.
Arealul arată post-apocaliptic, cu câini şi clădiri abandonate, dărâmate, invadate de vegetaţie.
Oraşul Prîpeat, care avea în trecut o populaţie de 50.000 de locuitori, majoritatea muncitori la centrală, oferă acum o imagine dezolantă, cu un parc de distracţii abandonat.
Sergiy Ivanchuk, director al SoloEast Tours, a declarat pentru Reuters că firma a înregistrat, în luna mai 2019, o creştere de 30% a numărului turiştilor care vor să meargă în zonă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Rezervările pentru iunie, iulie şi august au crescut cu 40% de când a debutat serialul HBO, a mai spus el.
Yaroslav Yemelianenko, director al Chernobyl Tour, a afirmat că se aşteaptă la o creştere similară, de 30-40%, datorită show-ului TV.
Compania lui oferă tururi ale locurilor care apar în serial, inclusiv buncărul unde oficialii locali au decis iniţial să nu evacueze zona în urma exploziei.
Din Kiev, aflat la 120 de kilometri, pleacă zilnic autocare cu turişti care vizitează localităţile abandonate, văd monumentele dedicate victimelor şi mănâncă la singurul restaurant din Cernobîl. Ei sunt duşi apoi să vadă reactorul 4, care - din 2017 - este acoperit de un dom de 105 metri din metal. Ziua se încheie cu o plimbare prin Prîpeat.
„Mulţi oameni vin, pun multe întrebări despre serial, despre evenimente. Oamenii sunt din ce în ce mai curioşi”, a spus ghidul Viktoria Brozhko, care susţine că zona este sigură pentru vizitatori. „Pe parcursul întregii vizite în zona Cernobîl, vă expuneţi la aproximativ 2 µSv (microsievert), ceea ce este egal cu cantitatea de radiaţii la care aţi fi expuşi acasă timp de 24 de ore”.
Craig Mazin, creatorul serialului „Cernobîl”, a vizitat zona înainte să scrie scenariul. „Nu sunt un om religios, dar niciodată nu am fost mai plin de veneraţie. Să mergi pe unde au mers ei este straniu”.
Evacuarea zonei a fost hotărâtă după 36 de ore de la producerea accidentului. Un număr de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au părăsit apoi zona. Numărul celor ucişi din cauza radiaţiilor este încă un subiect de dezbatere.
Un studiu realizat în Belarus estimează că numărul total al deceselor în urma cancerelor provocate de radiaţii este de 115.000, faţă de 9.000, cât estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.