Doi astronauţi chinezi au efectuat duminică o ieşire împreună în spaţiu, prima în tandem pentru China, cu scopul de a lucra la noua Staţie Spaţială Chineză Tiangong, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trei astronauţi chinezi au decolat pe 17 iunie din Deşertul Gobi (nord-vestul Chinei) şi nava lor a ajuns pe modulul Tiahne, singurul dintre cele trei ale staţiei spaţiale deja pe orbită, pentru o misiune de trei luni.     

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este cea mai lungă misiune spaţială cu echipaj condusă vreodată de China. 

Astronauţii sunt responsabili pentru construirea staţiei şi, duminică dimineaţă, doi dintre ei au ieşit împreună în spaţiu pentru a lucra acolo, a anunţat Agenţia Spaţială Chineză pentru zboruri cu echipaj.              

Primul, Liu Boming, a fost transportat până la locul în care trebuie să lucreze de un braţ mecanic, în timp ce Tang Hongbo, a ieşit din ecluză.

Ei trebuie să stea între 6 şi 7 ore în spaţiu, în special pentru a instala o cameră panoramică în afara modulului Tianhe şi pentru a testa braţul mecanic care va fi folosit pentru a transfera viitoarele module ale staţiei. 

Este prima ieşire în spaţiu pentru astronauţii chinezi după cea a lui Zhai Zhigang în 2008, care a făcut din China a treia ţară care a dus un astronaut în spaţiu după Uniunea Sovietică şi Statele Unite. 

Pentru a se pregăti de această misiune, veteranul Nie Haisheng, 56 de ani, care a fost deja de două ori în spaţiu şi a condus misiunea, Liu Boming, 54 de ani, care a participat la Shenzhou-7 (2008) şi Tang Hongbo, 45 de ani, care efectuează prima ieşire în spaţiu, au efectuat 6.000 de ore de antrenament. 

Reuşita misiunii, numită Shenzhou-12, şi construirea staţiei reprezintă o chestiune de prestigiu pentru Beijing, care prevede ca până la sfârşitul anului să aibă alte 11 lansări către staţie. Trei vor fi cu echipaj. 

Staţia Tiangong este programată pentru o durată de viaţă de cel puţin zece ani, până în 2031, iar China a declarat că este deschisă colaborării internaţionale la staţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.