Muzeografi şi cercetători din Muzeul Naţional de Istorie a României transmit într-un comunicat că declaraţiile defăimătoare ale managerului Ernest Oberländer-Târnoveanu la adresa specialiştilor "reprezintă o situaţiei fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituţii publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristice a gestionării patrimoniului cultural".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sindicatul Lucrătorilor din MNIR solicită scuze publice pentru declaraţiile inacceptabile lansate în spaţiul public de Ernest Oberländer-Târnoveanu şi cere intervenţia de urgenţă a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru normalizarea situaţiei din MNIR.

"Un întreg department de specialitate, reprezentând 50% din corpul de specialişti ai MNIR (muzeografi şi cercetători), a fost defăimat, uman şi profesional, cu aserţiuni mincinoase, tendenţioase şi calomnioase, pentru motivul că a semnalat, argumentat şi demonstrat, cu înscrisuri, lipsa de transparenţă şi încălcarea standardelor de bună practică în achiziţionarea pieselor de patrimoniu arheologic", se arată în comunicatul transmis de Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României. 

Muzeografii reamintesc declaraţiile directorului Muzeului care face referire la o scrisoare deschisă a specialiştilor către ministrul Culturii: "printre semnatarii scrisorii se găsesc şi specialişti care nu sunt arheologi, însuşindu-şi "calităţi pe care nu le au, iar alţii sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic". "Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund". 

În replică, muzeografii şi cercetătorii atrag atenţia "asupra faptului că aceasta reprezintă o situaţiei fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituţii publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristice a gestionării patrimoniului cultural. Departamentul supus oprobiului managerului general a fost cel care, timp de peste 10 ani, a asigurat, prin veniturile proprii pe care le genera în beneficiul instituţiei şi prin prestaţia ştiinţifică şi muzeografică, recunoscută la nivel naţional şi internaţional, un statut de excelenţă pentru Muzeul Naţional". 

În plus, ei reclamă situaţii grave în instituţie: diferenţe salariale, discriminări profesionale la toate nivelurile, modalitatea de a instaura teroarea prin presiuni şi dispoziţii contradictorii şi lipsa de transparenţă în luarea unor decizii de maximă importanţă pentru viitorul salariaţilor şi al instituţiei în sine. 

"A păstra tăcerea şi a te asocia cu o astfel de concepţie despre modul de tratare a personalului din subordine reprezintă o atitudine cu consecinţe grave pentru viitorul unei instituţii pe care, sperăm, toţi o cinstim şi onorăm", reprezintă punctul de vedere al Sindicatului Lucrătorilor din MNIR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.