Un număr de 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României cer, într-o scrisoare deschisă, ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, să ia atitudine cu privire la acţiunile şi afirmaţiile lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul MNIR, care promovează „o imagine pozitivă a cetăţeanului ce deţine legal un detector de metale şi îşi merită pe deplin recompensa patriotică”.
Concepţia răspândită de Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul MNIR şi preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, în spaţiul public, potrivit căreia patrimoniul naţional „fuge peste graniţă dacă aducătorul nu este recompensat”, a provocat în ultimii ani, un adevărat „dezastru arheologic la nivel naţional şi în MNIR”.
„În ciuda memoriilor înaintate lui Ernest Oberländer-Târnoveanu şi Ministerului Culturii de către corpul de profesionişti ai MNIR, mii de piese au fost cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic”, se arată în scrisoare.
Potrivit specialiştilor, Ernest Oberländer-Târnoveanu promovează în rândul opiniei publice o imagine pozitivă a cetăţeanului care deţine legal un detector de metale şi care îşi merită pe deplin recompensa patriotică. În acelaşi timp, el „a anunţat că a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abrogarea Instrucţiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simţ la nivel moral şi aplicarea corectă a legii, la nivel practic: între detector şi descoperirile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal”.
Ernest Oberländer-Târnoveanu „a patronat această politică de achiziţii concomitent cu luarea unor decizii care au afectat activitatea de cercetare în MNIR, generatoare şi de patrimoniu şi de venituri pentru instituţie. Lipsa anterioară a iniţiativei legislative (în ciuda înaltelor poziţii decizionale pe care domnul domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu le ocupă de mai bine de şapte ani) contrastează cu fermitatea solicitării de abrogare a Instrucţiunii 2/2016”.
Ei mai spun că managerul desfăşoară aceste acţiuni „specifice şi complexe” în contextul în care instituţia pe care o conduce „este parte în procesul intentat de descoperitorul tezaurului de la Goleşti, pe care domnia sa nu ezită să îl promovează pe toate canalele”.
„Solicităm lui Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, să ia măsurile administrative adecvate în ceea ce îl priveşte pe domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu şi în ceea ce priveşte viitorul Muzeului Naţional de Istorie a României. Mai solicităm urgentarea modificărilor legislative care să consfinţească şi mai clar faptul că rezultatul muncii căutătorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de descoperire arheologică întâmplătoare”.
Specialiştii mai susţin că „între frenezia căutătorilor de comori şi patrioticul gest de recuperare”, vocea profesioniştilor nu a fost niciodată ascultată. „Statul român nu trebuie să acorde recompense, pe bani publici, pentru ceea ce ii aparţine deja. Patrimoniul Cultural Naţional nu este sursă de îmbogăţire! Moştenirea culturală nu se tranzacţionează!”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...