Incendiul care a mistuit Muzeul Naţional de la Rio de Janeiro în septembrie 2018 a pornit de la sistemul de climatizare şi s-a propagat rapid din cauza lipsei de echipamente pentru a lupta contra acestui tip de dezastru, a anunţat, joi, Poliţia Federală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Focul a izbucnit în auditorium şi cauza principală a declanşării incendiului a fost instalaţia de aer condiţionat", a indicat Ricardo Saadi, şeful Poliţiei Federale (PF) din Rio de Janeiro în timpul unei conferinţe de presă destinată prezentării primelor elemente de anchetăasupra cauzelor incendiului. 

Potrivit anchetatorilor, care au respins ipoteza incendierii, circuitul electric al sistemului de climatizare al sălii nu respecta recomandările fabricantului care a susţinut utilizarea întrerupătoarelor individuale şi instalarea conexiunilor de împământare. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Auditoriumul, situat la parterul vechiului Palat imperial de trei etaje, a fost prima sală distrusă de incendiul care a fost stins în şase ore. Cu excepţia extinctoarelor, Muzeul nu avea echipamente care ar fi putut încetini propagarea rapidă a flăcărilor, precum alarme, furtunuri de incendiu sau uşi de incendiu, potrivit raportului de anchetă. 

Considerat principalul muzeu de istorie naturală din America latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care şi-a celebrat bicentenarul în 2018, a fost renumit pentru bogăţia colecţiilor sale de paleontologie. Instituţia găzduia scheletul unui dinozaur găsit în statul Minas Gerais precum şi 26.000 de fosile de alte specii dispărute, precum tigrul cu dinţi de sabie. 

Incendiul a şocat profund Brazilia şi comunitatea ştiinţifică din lumea întreagă. A fost apoi subliniată neglijenţa autorităţilor publice, această catastrofă fiind văzută drept "o tragedie anunţată" din lipsă de fonduri pentru întreţinerea siturilor culturale în Brazilia. 

După incendiu, zeci de paleontologi şi arheologi au fost implicaţi în căutări. În jur de 2.000 de piese din cele 20 de milioane câte deţinea muzeul, au fost regăsite. Între relicvele recuperate figurează în special fragmente din Luzia, fosila umană de 12.000 de ani, cea mai veche din Brazilia, considerată bijuteria Muzeului Naţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.