Blocul Naţional Sindical - Filiala Judeţeană Sibiu şi Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) au sesizat angajatorul şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, cu privire la declanşarea conflictului colectiv de muncă. Prin acest demers muzicienii sibieni doresc să atragă atenţia factorilor de decizie şi opiniei publice asupra nerealizării acordului pentru încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Având în vedere faptul că în aproape 4 luni de zile în cadrul procedurii de negociere au fost analizate doar 14 articole (cu caracter general, introductiv), speranţele noastre de a semna un contract colectiv de muncă se îndreaptă către procedura de conciliere prevăzută de legea dialogului social, ca etapă obligatorie a conflictului colectiv de muncă, etapă premergătoare declanşării grevei de avertisment", se arată în comunicatul transmis News.ro de sindicalişti. 

Pe parcursul procedurii de negociere, în perioada 19.05.2023 - 08.09.2023, Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat revendicările sub forma unui proiect de contract colectiv de muncă complet, proiect care conţine 110 articole şi un număr de 10 anexe, din care până la expirarea termenului alocat negocierii colective, angajatorul a analizat un număr de 14 articole.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Şedinţele de negociere au avut o durată medie de doar 40 de minute, în condiţiile în care trebuia negociat şi redactat un contract colectiv de muncă complet care să stabilească drepturile şi obligaţiile salariaţilor, modul în care se desfăşoară relaţiile de muncă, precum şi aspecte care de-a lungul timpului au creat situaţii litigioase în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. Deşi în cadrul procesului de negociere, angajatorul şi-a asumat de trei ori transmiterea unui punct de vedere asupra proiectului de contract colectiv de muncă, până la expirarea termenului alocat negocierii colective, respectiv 8.09.2023, acesta nu şi-a respectat angajamentele", precizează muzicienii.

Aceştia avertizează că "dacă negocierea contractului colectiv de muncă reprezintă o concretizare a dialogului social real, efectiv şi eficient, greva - element esenţial al unei societăţi democratice - se manifestă ca un semnal de alarmă atunci când dialogul lipseşte sau atunci când dialogul - deşi există - nu este efectiv şi prin urmare este ineficient! Buna credinţă şi respectul pentru dialog trebuie să guverneze relaţiile de muncă într-o societate democratică. Sperăm ca reprezentanţii angajatorului vor analiza, acum, în cel de al 13-lea ceas, proiectul de contract colectiv de muncă şi că în cadrul procedurilor descrise de legea dialogului social vom reuşi să ajungem la un consens, pentru a evita posibile tensiuni sociale generate de declanşarea grevei de avertisment. Un dialog social efectiv, conduce la realizarea unui climat de pace socială în care relaţiile de muncă între angajaţi şi angajatori se reglementează şi se armonizează, având efecte benefice pentru ambele părţi implicate şi chiar pentru societate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.