Muzeul Naţional Brătianu din localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, care va fi deschis în 24 mai, va reconstitui atmosfera casei în care a locuit I.C. Brătianu, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu. Muzeul va funcţiona într-o casă a familiei Brătianu, iar vizitatorii vor găsi aici fotografii, cărţi, busturi şi statuete din epoca respectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este unul dintre proiectele pe care Ministerul Culturii le-a avut pe lista sa de priorităţi. Muzeul Brătianu va funcţiona în vila Florica, a cărei piatră de temelie a fost pusă de I.C. Brătianu. Florica a fost una dintre fiicele lui I.C. Brătianu. Am fost ieri (luni – n.r.) la vila Florica, împreună cu ministrul Bogdan Gheorghiu, pentru a vedea stadiul lucrărilor de amenajare. Suntem în grafic, astfel că, aşa cum am stabilit, muzeul va fi deschis pe 24 mai“, a declarat secretarul de stat în ministerul Culturii Liviu Brătescu.

Potrivit lui Brătescu, muzeul va reconstitui atmosfera casei Brătianu, iar vizitatorii vor găsi aici cărţi de istorie, documente, fotografii, busturi şI statuete.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Sunt poze inedite de la Arhivele Naţionale, dar şi de la Arhiva Diplomatică a României. Oamenii vor putea vedea ceva din spiritul familiei Brătianu, dar şi din spiritul epocii respective. La ultimul etaj al muzeului va funcţiona şi o sală de proiecţie, unde vizitatorii vor urmări filme cu Brătienii“, a afirmat el.

El a mai spus că deschiderea Muzeului Naţional Brătianu reprezintă "un act reparatoriu faţă de memoria familiei Brătianu, numită de contemporani pe bună dreptate a doua dinastie a României”.

Ministerul Culturii a achiziţionat vila Florica de la Ştefăneşti în anul 2017, de la moştenitorii familiei Brătianu.

Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu a fost adoptată de Parlament în decembrie anul trecut, fiind promulgată în 15 ianuarie de către preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, Muzeul Naţional Brătianu este instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, având sediul în imobilul Vila Florica (ansamblul conacului Brătianu-Florica), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi din venituri proprii. Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii în urma unui concurs de proiecte de management.

Potrivit expunerii de motive a legii, "înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a putea aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.