Regimul politic al lui Erdogan se raportează la rezultatul referendumului de duminică, prin care preşedintele primeşte puteri sporite, Turcia trecând astfel la republică prezidenţială, ca la o victorie a unui război de o sută de ani, spune scriitorul turc Burhan Sönmez într-un scurt interviu acordat luni agenţiei News.ro. Acesta analizează, succint, atât scopul consultării populare, cât şi felul în care Turcia se va schimba: regimul de la Ankara, consideră Sönmez, ”acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman”, dar jumătate din societate se opune acestei schimbări. Mii de oameni sunt în închisoare, aminteşte scriitorul turc, dar adaugă: ”Guvernul încă nu se simte confortabil, deoarece ştie că noi am pierdut un referendum, dar nu am fost încă învinşi”.
Burhan Sönmez locuieşte astăzi în Turcia, după ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit să trăiască în exil. Este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Turciei, unul dintre susţinătorii valorilor democratice şi liberale. În 1996, a fost grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi a plecat în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. A revenit în Turcia, fiind unul dintre militanţii pentru drepturile omului.
Ce înseamnă rezultatul referendumului pentru Turcia
Burhan Sönmez : Regimul lui Erdogan vede rezultatul referendumului ca pe victoria unui război de o sută de ani. Acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman. Scopul referendumului este acela de a instaura un fel de ”sultanat” în favoarea lui Erdogan. Nu a mai rămas nicio instituţie democratică în Turcia. Parlamentul este disfuncţional. Sistemul de justiţie a fost redesenat după dorinţa lui Erdogan. Să vă mai dau un exemplu: acum două săptămâni, un tribunal a decis eliberarea a 21 de jurnalişti din închisoare. Jurnaliştii fuseseră victimele furiei lui Erdogan. Instanţa de judecată a decis să îi elibereze, dar nu a reuşit. Judecătorii instanţei au fost imediat suspendaţi. Jurnaliştii au rămas în închisoare, iar o nouă decizie de arestare a fost emisă. La ce instituţie democratică mai poţi apela în faţa unei astfel de practici ilegale şi nedemocratice ? La niciuna. Aceasta este noua Turcie. Au fost atât de multe fraude la referendum. Dar nu există niciun organism oficial căruia te poţi adresa, deoarece toate sunt parte ale acestui sistem.
Clivajul din societatea turcă
Burhan Sönmez : Erdogan schimbă acum complet un sistem politic vechi de o sută de ani. Însă referendumul arată şi că jumătate din societate se opune acestei schimbări. Noul sistem reprezintă un mare pericol, în special pentru clasele de jos şi pentru femei, pentru că situaţia acestora se înrăutăţeşte pe zi ce trece.
Votul din diaspora – în unele ţări, a fost pro-modificarea Constituţiei
Burhan Sönmez : Votul din diaspora arată mai multe lucruri. În primul rând, votanţii din străinătate susţin un sistem politic dintr-o Turcie în care, de fapt, nu vor să trăiască. Mai apoi, asta arată că ei au probleme politice şi sociale în interiorul societăţilor în care trăiesc, dar nu vor să recunoască”.
Societatea civilă
Burhan Sönmez : Suntem supuşi unei opresiuni puternice şi nemiloase. Zeci de mii de oameni au fost epuraţi. Mii de oameni sunt în închisoare, incluzând jurnalişti şi scriitori. Cu toate acestea, guvernul încă nu se simte confortabil, deoarece ştie că noi am pierdut un referendum, dar nu am fost încă învinşi.
Cu toate acestea, Burhan Sönmez vrea să rămână în Turcia : ”Sunt aici cu familia mea şi voi rămâne cât timp Erdogan va fi aici”.
Burhan Sönmez a absolvit studii de drept la Istanbul, unde a şi profesat o vreme ca avocat. A scris pentru mai multe reviste şi ziare, pe teme culturale şi politice. A fost membru al Human Rights Society (IHD) şi fondator al Fundaţiei pentru Cercetare Socială (TAKSAV), potrivit prezentării făcute pe pagina Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti. În 1996, este grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi se refugiază în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. În 2009 îi apare primul roman, ”Kuzey” (Nord), urmat, în 2011, de ”Masumlar” (Păcate şi inocenţi). Cel de-al treilea roman al său, ”Istanbul Istanbul”. ”Păcate şi inocenţi” a fost distins cu Premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Turcia. Burhan Sönmez predă teoria literaturii la Universitatea Tehnică Centrală şi de Est (METU).
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminică o victorie strânsă la refrendumul privind extinderea prerogativelor sale, iar opoziţia, care îl acuză de derive autoritare, susţine că votul a fost fraudat. Aproximativ 55,3 milioane de turci au fost chemaţi la vot, iar rata de participare a fost revizuită la 85%, faţă de 86% cât fusese anunţat iniţial, potrivit YSK.
După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.
Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.
În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.
Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.
Într-un discurs televizat după ce rezultatele au devenit clare, şeful statului a salutat o „decizie istorică” a poporului turc şi a îndemnat ţările străine să respecte rezultatul scrutinului.
La scurt după aceea, el a evocat posibilitatea organizării unui nou referendum, de această dată privind reintroducerea pedepsei capitale – o iniţiativă care ar pune capăt procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.
Referendumul a avut loc în condiţiile în care în ţară a fost instaurată starea de urgenţă după tentativa eşuată de puci de acum nouă luni. Aproximativ 47.000 de persoane au fost arestate şi peste 100.000 concediate sau suspendate din funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.