Echipa Teatrului Naţional Dramatic Academic "Ivan Franko" din Kiev, care a prezentat spectacolul "Coriolanus" în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, a primit ovaţii la scenă deschisă şi minute în şir de aplauze din partea spectatorilor.
Cea de-a şaptea ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău s-a desfăşurat sub genericul "Artişti pentru pace, libertate, speranţă".
Ediţia din acest an a fost una cu totul specială, la Chişinău fiind prezente nouă teatre din România: Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul de Stat din Constanţa şi Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. Cu această ocazie, pe scena Naţionalului din Chişinău au fost prezentate câteva dintre cele mai apreciate producţii teatrale din România, între care: „Trei piese triste” după Maurice Maeterlinck de Radu Afrim; „Conferinţa Iraniană” de Ivan Vîrîpaev în viziunea lui Bobi Pricop, „Casa de la ţară” de Donald Margulies în regia lui Claudiu Goga, „Chiritza în concert” după Vasile Alecsandri şi Matei Millo în regia Adei Milea sau „Cîine cu om. Cîine fără om” regizat de Radu Afrim.
La Reuniune au participat numeroase colective din Republica Moldova: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, gazda evenimentului, ale cărui spectacole au fost prezentate la deschidere - „Capcana”, după „Fuga” de Mihail Bulgakov – şi la închiderea oficială – „Frunze de dor” după Ion Druţă; Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale” din Chişinău, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Teatrul Naţional „Eugene Ionesco” din Chişinău, Teatrul Dramatic „B.P.Haşdeu” din Cahul, Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău, Teatrul „Fără nume” din Chişinău şi Teatrul „Alexei Mateevici” din Chişinău.
De o atenţie deosebită s-au bucurat piesele prezentate zilnic de Teatrul Naţional Radiofonic, multe dintre acestea fiind dramatizări după scriitori români contemporani.
Dintre evenimentele adiţionale desfăşurate cu ocazia Reuniunii, menţionăm dezbaterile organizate în cadrul proiectului MoldArte, desfăşurat de ICR în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu finanţare EUNIC Global; expoziţia de fotografie şi workshopul susţinut de reporterul-fotograf Florin Ghioca şi masa rotundă „Artişti pentru pace, libertate, speranţă”, cu participarea unor oameni de cultură, jurnalişti şi formatori de opinie.
La inaugurarea oficială a Reuniunii, ce a avut loc pe data de 15 septembrie, au vorbit: Natalia Gavriliţă - prim-ministrul Republicii Moldova, Sergiu Nistor - consilier prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii din România, Sergiu Prodan - ministrul Culturii din Republica Moldova, Liviu Jicman - preşedintele Institutului Cultural Român şi Dragoş Buhagiar - preşedintele Uniunii Teatrale din România.
Evenimentul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, şi al preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.