Romane premiate cu Goncourt şi Booker, memoriile lui Barack Obama şi opiniile lui Bill Gates despre schimbările climatice se numără între cărţile care vor fi lansate de editura Litera anul acesta.
Editura Litera a aunţat miercuri Top 20 cele mai aşteptate cărţi de ficţiune şi non-ficţiune ale anului.
Ficţiune
1. „Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon”, de Jean–Paul Dubois
Câştigător, în 2019, al celui mai prestigios premiu literar al Franţei, premiul Goncourt, este o poveste plină de umanitate, melancolie şi ironie. Cel de-a 22-lea volum al scriitorului originar din Toulouse spune povestea unui bărbat, Paul Hansen, care se stinge după doi ani într-o închisoare din Bordeaux, când cititorul îl întâlneşte. Paul Hensen, naratorul, îşi aminteşte cum a ajuns să împartă celula cu un membru al grupării Hells Angels, personaj formidabil, înfricoşător şi emoţionant.
2. „Celestial Bodies”, de Jokha al-Harthi
Volumul, câştigător al premiului Man Booker International în 2019, este o reinterpretare inedită a unei saga de familie plină de secrete. Primul roman scris în limba arabă care a câştigat acest premiu şi prima carte a unei scriitoare din Oman ce a fost tradusă în limba engleză, „Celestial Bodies” marchează prezenţa unui nou autor important pe piaţa internaţională.
3. „Patria”, de Fernando Aramburu
Bestseller absolut în Spania, apreciat la nivel internaţional şi ecranizat în timp record de către HBO, romanul lui Aramburu este o relatare despre vieţile distruse de terorismul basc ce reînvie dezbaterea dintre adevăr şi reconciliere. Prietenii de o viaţă devin duşmani înverşunaţi atunci când tatăl unei familii este ucis de militanţii ETA.
4. „My Dark Vanessa”, de Kate Elizabeth Russell
Este un roman plin de forţă, care marchează debutul unei scriitoare excepţionale. El explorează dinamica psihologică a relaţiei dintre o adolescentă precoce, dar naivă, şi profesorul ei cu o personalitate magnetică şi manipulatoare.
5. „American Dirt”, de Jeannine Cummins
Numit „Fructele mâniei al zilelor noastre” şi „un nou clasic american”, romanul scris de Jeanine Cummins spune povestea Lydiei Quixano Pérez, o mexicancă din Acapulco, obligată să fugă în America împreună cu fiul ei, atunci când în oraş îşi face apariţia şeful unui cartel al drogurilor care le ameninţă viaţa.
6. „Le ghetto interieur”, de Santiago H. Amigorena
Alegere a României 2019 pentru premiul Goncourt, romanul spune povestea unui evreu stabilit la Buenos Aires în anii 1920. După ani în care şi-a construit o nouă viaţă acesta află că mama sa trăieşte coşmarul primelor zile ale Holocaustului, în Polonia. Amigorena este cineast şi producător de film.
7. „Berta Isla”, de Javier Marias
Javier Marias explorează cele mai obscure unghere ale fiinţei umane, iar prin acest roman îl introduce pe cititor în abisul care se adânceşte între Berta şi Tomas, personajele sale, şi în deciziile care le vor schimba iremediabil destinele. „Berta Isla” este o poveste despre dragoste şi adevăr, despre frică şi secrete, despre identităţi ascunse şi despre destinul pe care ni-l asumăm. Javier Marias este considerat de J.M.Coetzee „un candidat serios la Premiul Nobel”.
8. „Transit”, de Rachel Cusk
Romanul continuă seria semnată de Cusk, una dintre cele mai revigorante voci din literatura de limbă engleză. După apreciatul roman „Schiţă”, în cartea „Tranziţie”, Cusk descrie experienţele elementare şi aspectele profund limitate ale vieţii. Volumul tratează, cu onestitate tulburătoare, tema conflictului lăuntric dintre dorinţa de a-ţi trăi viaţa şi aceea de a evada din ea, a ambivalenţei ce însufleţeşte năzuinţa fiecăruia dintre noi de a se simţi autentic. Tot anul acesta, la Litera, apare şi al treilea volum – „Kudos” – din această serie de romane.
9. „The Beekeper of Aleppo”, Christy Lefteri
O carte actuală, bestseller internaţional, „The Beekeper of Aleppo” este o poveste emoţionantă a unei familii simple din oraşul sirian Alep, distrus de război.
10. „The Beggar Maid”, de Alice Munro
Laureata premiului Nobel pentru Literatură revine la editura Litera cu o carte de povestiri prin care recreează evoluţia relaţiei de peste 40 de ani dintre două femei, Flo şi Rose.
Non-ficţiune
1. „Barack Obama’s Memoir”
Memoriile fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestui an. După succesul autobiografiei „Povestea mea” a fostei prime doamne, care a fost vândută în peste 10 milioane exemplare la nivel global, Barack Obama lansează propria biografie. Titlul final al cărţii şi mai multe detalii despre ce va conţine vor fi dezvăluite în curând.
2. „How to Avoid A Climate Disaster”, de Bill Gates
Bill Gates împărtăşeşte ce a învăţat în mai mult de un deceniu de studiu al schimbărilor climatice şi al investiţiilor în inovaţie pe care le-a făcut pentru a găsi o soluţie la problema climei. Oferă o viziune pentru cum lumea poate construi şi folosi instrumentele de care are nevoi pentru a ajunge la zero emisii de gaze de seră. Gates explică şi de ce este foarte implicat în această problemă şi ce îl face să fie atât de optimist că planeta poate evita cele mai grave efecte ale crizei climatice.
3. „The Volunteer”, de Jack Fairweather
Bine documentată, cartea spune incredibila poveste a lui Pilecki, polonezul parte din rezistenţă care s-a infiltrat la Auschwitz şi a sabotat din interior în încercarea de a-i avertiza pe aliaţi cu privire la planul final al naziştilor. Cartea a fost recompensată cu premiul Costa Biography în 2019.
4. „Utopia for Realists”, de Rutger Bregman
Vândută în peste 32 de ţări, cartea lui Bregman arată că putem construi o societate pornind de la idei vizionare care, de fapt, sunt foarte uşor de pus în practică. Toate realizările majore ale civilizaţiei de până acum – de la sfârşitul sclaviei la începutul democraţiei – au fost considerate fantezii utopice. Printre aceste noi idei se numără venitul universal sau săptămâna de lucru de 15 ore, idei ce pot deveni realităţi pe parcursul vieţii noastre.
5. „Good Economics for Hard Times”, de Abhijit Banerjee & Esther Duflo
Laureaţii premiului Nobel pentru Economie în 2019 ne arată cum economia ne poate salva din cele mai spinoase probleme sociale şi politice. O carte revoluţionară, originală, provocatoare prin care autorii pledează pentru un intervenţionism inteligent şi o societate construită pe compasiune şi respect.
6. „The Folly and the Glory”, de Tim Weiner
Autor premiat cu Pulitzer şi National Book Award, Weiner propune o privire contextuală, bine documentată şi narată, a dezvoltării războiului politic dintre SUA şi Rusia, de la Stalin până în zilele noastre.
7. „Origins. How the Earth Made Us”, de Lewis Dartnell
Dezvăluie impactul pozitiv al Pământului asupra modelării civilizaţiilor umane.
8. „Upheaval. How Nations Cope with Crisis and Change”, de Jared Diamond
Diamond abordează, dintr-o perspectivă psihologică, istoria, geografia, biologia şi antropologia, o notă caracteristică a cărţilor sale. În „Upheaval”, relevă factorii ce influenţează modul în care naţiunile şi indivizii pot răspunde unor provocări enorme.
9. „Capital and Ideology”, de Thomas Piketty
Autorul ne provoacă să ne regândim viziunea despre politică, ideologie şi istorie. Dezvăluie ideile care au susţinut inegalitatea în ultimul mileniu şi de ce politica superficială de dreapta şi de stânga eşuează în zilele noastre, şi îşi foloseşte platforma pentru a propune o structură corectă a unui nou sistem economic.
10. „Think Like a Monk”, de Jay Shetty
Jay Shetty, fost călugăr, actualmente star în social media şi gazda celui mai ascultat podcast de sănătate şi bunăstare din lume, cu peste 400 de videoclipuri şi 5 milioane de vizionări, este autorul cărţii inspiraţionale „Think Like a Monk”. El vorbeşte din propria experienţă despre cum să depăşim gândurile şi obiceiurile negative şi cum să atingem calmul şi să ne descoperim scopul. Cartea a fost publicată în peste 30 de ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.