„Hackerville”, prima coproducţie internaţională a HBO Europe, realizată împreună cu TNT Serie (Germania), este unul dintre cele cinci seriale realizate de reţea în Europa anul aceasta. Dezvoltat timp de trei ani, regizat de Igor Cobileanski şi Anca-Miruna Lăzărescu, cu Anna Schumacher, Andi Vasluianu şi Voicu Dumitraş în rolurile principale, dialoguri supervizate de Cristian Mungiu, în rol de producător Mobra Films, filmat în România şi Germania, serialul îmbină drama cu romantismul şi este orientat spre publicul tânăr.
Filmările poveştii româno-germane au fost încheiate la finalul lunii iunie.
„Hackerville” este al cincilea titlu de fictiune HBO realizat în România. Aici, filmările au avut loc în cea mai mare parte în Timişoara.
Anthony Root, care conduce divizia de producţii originale a HBO Europe, a anunţat, în cadrul unei întâlniri din timpul filmărilor de la Timişoara, că este avută în vedere realizarea altor coproducţii internaţionale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Hackerville” este creat de Ralph Martin şi Joerg Winger.
Winger, producător executiv din partea TNT Serie, a explicat: „Povestea a început în urmă cu trei ani. Am început dezvoltarea proiectului, am descoperit în România scenarişti şi deja montăm”.
Scenariul a fost realizat în echipă, pentru că, a mai spus Winger, „era nevoie de autenticitate din partea mai multor voci”. El a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani, iar Cristian Mungiu - producător din partea Mobra Films – a contribuit la dezvoltarea dialogurilor.
Britanicul Johnathan Young, producător executiv din partea HBO Europe, a completat: „Este o poveste despre revenirea acasă. O poveste despre oameni mai mult decât una despre jocurile video”.
„Hackerville”, un mix între dramă şi romance, cu accente de umor, îi are în rolurile principale pe Anna Schumacher („La drum cu tata”, r. Anca-Miruna Lăzărescu), Andi Vasluianu („Despre oameni şi melci”, r. Tudor Giurgiu) şi Voicu Dumitraş, aflat la primul lui rol într-un lungmetraj.
Un fapt inedit îl reprezintă faptul că Anna Schumacher joacă în acest serial alături de tatăl ei, Ovidiu Schumacher, roluri de fiică şi tată.
La jumătatea lunii iunie, filmările erau pe ultima sută de metri la Timişoara, iar până la finalul lor, în Germania, mai erau câteva zile.
Echipa de producţie îşi avea cartierul central în Piaţa Unirii, iar filmările au avut loc în mai multe puncte din oraş - străzi, pieţe, magazine, dar şi o sală de jocuri video funcţională din oraşul bănăţean, numitor comun între subiectul poveştii şi unii dintre actori.
„Am ales Timişoara pentru că este un oraş frumos şi pentru straturile de istorie care se găsesc aici. Am început filmările aici în martie. Filmăm mai mult sau mai puţin cronologic, iar montajul şi muzica se fac în paralel. Lucrăm deja la efectele vizuale”, a mai spus Young.
Anna Schumacher a fost o alegere firească, a mai spus el. „Lisa trebuia să fie româncă, pentru că românii nu ar fi crezut o actriţă germană jucând în română, dar şi nemţoaică, pentru că ar fi fost imposibil pentru publicul german să creadă că o româncă poate fi nemţoaică. Şi este adevărat”.
Castingul nu a fost uşor. Pentru acest rol s-au prezentat şapte actriţe de origine germană. „Anna nu a fost doar o alegere naturală, dar are şi un tată care este un actor cunoscut aici, aşa că am putut să îi luăm pe amândoi, să joace roluri de fiică şi tată. Iar povestea, backgroundul, li se potriveşte”.
Pentru acest serial a fost dezvoltat şi un joc video, legătură între unele personaje, şi este posibil ca el să fie lansat odată cu producţia.
Banca Germană este atacată de hackeri. Poliţia germană află că în spatele atacului s-au aflat hackeri români. Astfel, Lisa vine la Timişoara pentru a descoperi făptaşii. Aici îl întâlneşte pe Adam, poliţist jucat de Andi Vasluianu, cu care trebuie să colaboreze, dar şi pe Cipi (Voicu Dumitraş), adolescent orfan, care devine liantul dintre ei.
Lisa lucrează la poliţia din Frankfurt. S-a născut în Timişoara, dar trăieşte în Germania de aproape 30 de ani. „Este interesant pentru că este, într-un fel, povestea mea”, a afirmat Anna Schumacher, care trăieşte de 28 de ani în Berlin.
Asemănarea dintre ea şi personajul jucat este reprezentată de „cultura dublă”, însă personalităţile sunt diferite: „Lisa este foarte organizată şi hotărâtă. Pentru ea, lucrurile trebuie să meargă într-un fel”.
Să joace împreună cu tatăl ei, actorul Ovidiu Schumacher - datorită căruia, după cum a mărturisit, a învăţat să vorbească limba română - este un „mare cadou”. „Este a treia oară când jucăm împreună. Prima dată, aveam 3 ani („Faleze de nisip”, n.r.), nu pot să spun că jucam... Este minunat acum. Ne purtăm un mare respect. Nu ne comportăm ca fiică şi tată, suntem colegi”.
Cei doi au mai fost colegi de platou la filmul Ancăi Lăzărescu „La drum cu tata” (2016).
Voicu Dumitraş are 14 ani. Este elev în Timişoara. Vorbeşte mai multe limbi străine şi joacă rolul unui adolescent pasionat de jocuri. În realitate, spune el, nu este neapărat un fan al jocuri video.
„Singurele lucruri pe care Cipi şi cu mine le avem în comun sunt chipul şi faptul că suntem din Timişoara. Nu sunt un gamer. Nici nu am mai jucat până acum ceva similar. Cipi este un fel de geniu. Face anumite lucruri fără să îşi dea seama că au consecinţe. Petrece foarte mult timp în faţa computerului şi aproape pierde contactul cu realitatea. Dar este un băiat cu suflet bun”.
Andi Vasluianu joacă rolul omologului Lisei în România. „Ea vine în ţară, avem o confruntare, însă trebuie să lucrăm împreună. Şi datorită lui Cipi ajungem să ne înţelegem. Diferenţa culturală cred că este cea care stă la baza conflictului dintre noi, dar ajungem să ne completăm”.
Adam este o combinaţie de prieten şi tată pentru Cipi. Rolul de poliţist nu este unul inedit pentru Vasluianu. „Este a patra oară când sunt poliţist, dar acum este diferit, pentru că nu ştiu nimic despre computere. Am încercat să învăţ lucruri”, a glumit el.
„Pentru un actor, dacă îşi cunoşti personajul, acţiunea, asta este cel mai important. Tot timpul mă gândesc: sunt în situaţia asta. Nu cred în chestii de genul sunt una cu personajul, trăiesc prin el”, a mai spus Vasluianu.
Actorii au făcut şi câteva mici cascadorii pentru unele scene de acţiune. „A fost distractiv şi interesant”, a completat Schumacher.
De cealaltă parte, regizorul Igor Cobileanski a punctat: „Este un film despre o poveste dintre doi oameni, dedicat unei generaţii tinere şi aş vrea să cred că tocmai cei tineri vor fi atraşi de acest serial. Cu siguranţă cei cu vârste între 13 şi 25 de ani vor fi interesaţi. Iar relaţia dintre cei doi anchetatori cred că va lăsa spaţiu pentru un public mai în vârstă”.
Aflat la al treilea proiect pentru televiziune, după cele două sezoane ale serialului „Umbre”, Cobileanski a punctat că această miniserie este una în care nu s-a mizat pe violenţă. „Încercăm să fim delicaţi cu asta. Mizăm mai degrabă pe romantism şi aventură”.
Născută în Timişoara, Anca-Miruna Lăzărescu trăieşte în Germania de la vârsta de 10 ani. A avut acum ocazia să filmeze la şcoala la care a învăţat, pe străzi pe care şi le amintea din copilărie.
Cei doi au dat idei pentru scenariu, iar Cristian Mungiu a retuşat dialogurile. „Când am venit noi, conceptul era gata, iar Cristian Mungiu a făcut o treabă incredibilă. Oricum, nu am simţit nevoia să intervenim în poveste, am discutat destul de mult, dar mai mult legat de personaje”, a adăugat Lăzărescu.
Regizează separat, dar rezultatul va fi - datorită directorului de imagine şi editorului - ca filmat de o singură mână, după cum a spus Cobileanski.
„A fost un proiect greu”, a concluzionat regizorul. „Când am început, mi-a fost frică, acum sunt foarte entuziasmat, aş vrea să continuăm, dar mai avem doar cinci zile de filmări”.
Serialul va avea şase episoade, de câte o oră, şi va fi lansat simultan în peste 20 ţări, inclusiv pe HBO GO şi Now (în Statele Unite).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.