Repetiţia generală a spectacolului ”Parsifal”, actul I, de Richard Wagner, va fi dedicată generaţiei tinere şi va avea loc pe 5 octombrie, înaintea celor două spectacole-eveniment din 7 şi 8 octombrie, care vor deschide stagiunea 2016-2017 la Ateneul Român. Spectacolul va fi dirijat de Christian Badea, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori contemporani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să asculte pe mobil piese muzicale, care durează între trei şi patru minute, sunt, paradoxal, deja familiarizaţi cu lumea legendelor şi a miturilor lui Wagner prin experienţele pe care le-au avut cu filme şi seriale precum «Lord of The Rings», «Game of Thrones» sau «Star Wars» - cu subiecte similare operelor wagneriene. Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme şi, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului «Parsifal», le va crea o experienţă copleşitoare, live, pe care nu o vor uita”, a spus Christian Badea.

Biletele pentru reprezentaţiile din 7 şi 8 octombrie pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român la preţul de 150 de lei. Abonaţii Filarmonicii ”George Enescu” au rezervate bilete până pe 23 septembrie, la preţul de 100 de lei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dirijorul Christian Badea, iniţiatorul proiectului, împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii ”George Enescu”, realizează două spectacole unice cu  Actul I din opera ”Parsifal”, de Richard Wagner. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni din lume.

Cele două concerte-spectacol sunt oferite de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu” şi Institutul Cultural Român. 

”România are o tradiţie culturală excepţională, care însă a fost uitată şi neglijată. În perioada 1922 - 1942, de exemplu, la Bucureşti veneau în mod regulat, în stagiunea Filarmonicii, cei mai mari artişti ai lumii. Nu era vreun eveniment special sau vreun festival, ci modul normal în care muzicienii români colaborau regulat, în timpul anului, cu nume de legendă. Totul, în faţa unui public avizat şi pasionat, cu o contribuţie imediată, constructivă şi de lungă durată la educaţia multor generaţii de tineri muzicieni români”, a declarat dirijorul. 

Christian Badea subliniază faptul că ”viaţa culturală trebuie să se bazeze pe tradiţia de excelenţă care a existat în România şi să devină parte integrantă a societăţii, nu un fenomen de consum sau un «trend». Cu o susţinere financiară relativ mică faţă de alte sectoare ale economiei, cultura poate aduce importante dividende economice, sociale şi de educaţie, fapt dovedit în multe ţări. Cultura nu este o pomană!”, a concluzionat acesta.

Proiectul ”Parsifal la Ateneul Român” a fost iniţiat în luna mai 2015, atunci când Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu”, a prezentat două spectacole cu Actul III din opera lui Richard Wagner. Cele două spectacole s-au bucurat de un succes uriaş, ceea ce a determinat continuarea proiectului.

Cu ocazia concertelor din 7 si 8 octombrie va fi lansată Societatea Richard Wagner Society Romania - o platformă de dialog cultural şi forum de informare şi întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner, o invitaţie pentru cei pasionaţi de muzica lui Wagner din ţară şi din străinătate de a participa la evenimentele din Bucureşti.

E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, este preşedintele de onoare al Richard Wagner Society Romania.

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii ”George Enescu”, cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă.

Soliştii wagnerieni de reputaţie mondială - Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson şi Bela Perencz - care participă la concertele-eveniment cu ”Parsifal” de Richard Wagner de la Ateneul Român, vor susţine şi o serie de masterclass-uri pentru artiştii români interesaţi de repertoriul wagnerian. Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi se vor desfăşura în ziua de 6 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.