Tabloul ”Ţărăncuţe (De la fântână)”, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record în piaţa de artă din România, fiind adjudecat marţi seară, în licitaţia aniversară ”Artmark 8 ani”, pentru suma de 320.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Una dintre cele mai valoroase picturi realizate de Nicolae Grigorescu fusese estimată la un preţ cuprins între 90.000 şi 160.000 de euro. 

Licitaţia de iarnă a casei Artmark, care s-a desfăşurat, marţi, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, a reprezentat o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti, cu opere semnate de artişti de renume din ţara noastră, precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu.

Opera a aparţinut colecţiei istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziţia retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., Bucureşti. Lucrarea, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, este de o valoare artistică excepţională, iar colecţionarul care o pune în vânzare speră că, date fiind simbolistica naţională şi celebritatea iconografiei conţinute, aceasta va fi achiziţionată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg.

O altă lucrare, care s-a vândut cu preţ mai mare decât cel estimat, a fost ”Intimitate” de Nicolae Tonitza. Lotul s-a vândut cu 65.000 de euro. 

”Pod”, de Adrian Ghenie, a fost adjudecat la 60.000 de euro, după ce fusese estimat între 7.000 şi 12.000 de euro. 

”Care cu boi la amiază”, semnat Nicolae Grigorescu”, s-a vândut cu 60.000 de euro, iar ”Pieta” lui Corneliu Baba, a fost adjudecat cu 47.500 de euro. 

Licitaţia de Iarnă Artmark 2016, ediţie aniversară pentru Casa Artmark, a marcat împlinirea a opt ani de când a demarat astfel proiecte culturale în piaţa românească de artă. Organizatorii licitaţiei anunţau că evenimentul va fi ”o sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural naţional”.

Licitaţia de Iarnă Artmark a inclus şi o colecţie Jules Pascin şi secvenţe din colecţiile Lucian Blaga şi generalului Constantin Doncea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.