"Roboţii şi rasismul", un studiu condus de Human Interface Technology Laboratory şi publicat de Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, susţine că oamenii le atribuie roboţilor o rasă şi, prin urmare, folosesc stereotipuri rasiale de tipul alb şi negru, relatează CNN.
Cei mai cunoscuţi roboţi sunt din filme precum "Eu, robotul", în care joacă Will Smith, şi Eve din "Wall-E", iar din realitate - Asimo de la Honda, Walker, realizat de UBTECH, Atlas de la Boston Dynamics, chiar şi Valkyrie făcut de NASA. Toţi aceştia sunt construiţi din materiale albe, strălucitoare. Iar unele modele umanoide arată ca alte celebrităţi precum Audrey Hepburn şi Scarlett Johansson.
Explicaţia pentru această tendinţă în tehnologie de a folosi albul ar putea fi rasism, potrivit noului studiu.
"Discriminarea faţă de roboţii negri este rezultatul discriminării afro-americanilor", a explicat cercetătorul-şef Christoph Bartneck, de la The Next Web. El a declarat pentru CNN: "Este uimitor să vezi că oameni care nu au avut nicio interacţiune cu roboţi devin rasişti faţă de aceştia".
Cercetătorii consideră că aceasta este o chestiune care nu poate fi lăsată deoparte. "Dacă roboţii sunt creaţi să fie profesori, prieteni sau însoţitori, de exemplu, atunci va fi o problemă serioasă dacă aceste ocupaţii vor fi îndeplinite de roboţi care sunt catalogaţi albi", conform studiului.
Roboţii analizaţi în studiu sunt doar nişte roboţi, fără mâini şi picioare, cu nuanţe spre alb, sau mai bine zis roz, sau negru, care în fapt este un maro închis.
Într-o fază a testului, oameni şi roboţi albi şi negri apar pe ecran mai puţin de o secundă iar participanţilor la studiu li s-a solicitat să îi "împuşte" pe cei care ţin o armă în mână. Roboţii negri care nu erau "înarmaţi" au fost "împuşcaţi" mai mult decât cei albi fără arme.
Cercetătorii au apelat şi la Google, arătând că o simplă căutare a cuvântului "robot" nu afişează prea multe culori.
Creatorii de roboţi vin din toate colţurile lumii, a punctat Bartneck, subliniind că, totuşi, aceştia idealizează roboţii albi.
"Roboţii umanoizi ar trebui să reflecte diversitatea oamenilor", a declarat Bartneck pentru The Next Web.
"Imaginaţi-vă o lume în care toate păpuşile Barbie sunt albe. Imaginaţi-vă o lume în care toţi roboţii care lucrează în Africa sau India sunt albi. Mergând mai departe, imaginaţi-vă că aceste maşinării vor avea roluri care implică autoritate. În mod clar, acesta va creşte îngrijorările legate de imperialism şi supremaţia albilor", a mai spus Bartneck.
"Roboţii nu sunt doar maşinării, ei reprezintă oameni".
Într-un al doilea studiu, echipa de la HIT Lab Noua Zeelandă a nclus în studiu roboţi de culoare maro deschis, constatând că, pe măsură ce diversitatea rasială creştea, discriminarea participanţilor la acest test faţă de roboţi dispărea.
Aceasta ar putea însemna faptul că o diversificare a roboţilor ar putea duce la reducerea preferinţelor rasiale, este una dintre concluziile acestui al doilea studiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.