Proiecte de Emanuel Pârvu, Cristian Mungiu şi Radu Jude se numără între câştigătoarele primei sesiuni a concursului de proiecte pe 2019 organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Totalul fondului alocat pentru această sesiune este de 20.000.000 de lei. Cea mai mare pondere o are Lungmetrajul de ficţiune, secţiune căreia îi este alocată suma de 8,8 milioane de lei.
Nouă lungmetraje de ficţiune au primit finanţare. Sumele sunt cuprinse între 360.000 şi 2 milioane de lei.
Cel mai mare punctaj a fost primit de „Încredere” (Asociaţia Famart), regizat de Emanuel Pârvu, care a scris scenariul împreună cu Alexandru Popa. Proiectului, notat cu 70,47 de puncte, i-a fost alocată suma de 1,8 milioane de lei.
„Reostat” (Mindset Productions), lungmetraj scris de Cristian Mungiu, ce va fi regizat de Ioana Uricaru, a primit 65,71 de puncte şi suma de 2 milioane de lei.
Cel mai mic punctaj a fost primit de „Era Vărsătorului” (Gef Art Film), scris de Alexandru-Constantin Spătaru şi Ovidiu Niculescu. Proiectul a fost notat cu 65,50 de puncte şi a primit 750.000 de lei.
Cea mai mică sumă dintre cele alocate, 360.000 de lei, a revenit proiectului „Nicăieri în mod special” (Digital Cube) al lui Uberto Pasolini, scenarist şi regizor, care a fost notat cu 66,88 de puncte.
Lista este completată de scenarii scrise de Bogdan Ficeac, Dan Chişu şi Cristina Iacob, Iura Luncaşu, Raul Florea şi Alex Popa.
Alte 32 de proiecte, între care semnate de Igor Cobileanski, Răsvan Popescu, Florin Şerban şi Adrian Sitaru, nu au primit finanţare.
La secţiunea debut în lungmetraj, dintre cele 31 de proiecte înscrise doar 3 vor primi bani: „La civil” (Mobra Film), scris de Teodora Mihai, Habacuc şi Antonio De Rosario, regizat de Teodora Mihai - 71,41 de puncte şi 1,5 milioane de lei; „Catana/ 237 ani” (Studioset Production), semnat de Ioana Mischie - 64,09 puncte şi 676.000 de lei; „Urme” (Microfilm), regizat de Dubravka Turic, care a scris scenariul împreună cu Danijel Zezely.
Zece proiecte de scurtmetraj de ficţiune au primit finanţare. La această secţiune a concursului au fost înscrise 37 de proiecte.
Cele care au primit credit din partea CNC sunt produse de We Are Basca, Microfilm, De Film Production, Febra Film, Papillon Film, East Movies, Zazu Films, Tangaj Production, Monogram Film şi 111 Film & Entertainment.
Cel mai mare credit alocat a fost de 150.000 de lei. El a revenit proiectului „31 de ore” (We Are Basca), scris de Radu Potcoavă şi regizat de Claudiu Mitcu, care a primit şi cel mai mare punctaj - 73,19.
Trei proiecte dintre cele 25 înscrise în secţiunea filmelor de ficţiune de lung sau scurt metraj tematice au primit finanţare. Tematica aleasă anul acesta de CNC este „Comedia”.
Cel mai mare punctaj, 73, a revenit proiectului „Visul” (Nerv Film), scris de Gabriel Gheorghe şi regizat de Cătălin Saizescu. I-a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei.
Al doilea ca punctaj a fost „Marele jaf al tramvaiului” (Micro Film), scris de Biljana Maksic, Vladimir Mancic şi Slobodan Sijan, acesta din urmă fiind şi regizor. Proiectul primeşte 700.000 de lei.
„Fără prelungiri” (Paradox Film), scris de Marius Th. Barna şi Alexandru Molico, regizat de Ştefan Pătraşcu, primeşte 500.000 de lei.
Şapte proiecte de documentare vor primi finanţare dintre cele 35 înscrise. Cel mai mare punctaj - 82,09 - a fost obţinut de „Catalog” (Microfilm), după scenariul istoricului Adrian Cioflâncă, regizat de Radu Jude. Creditul alocat este de 300.000 de lei.
Cele mai puţine proiecte au fost înscrise la secţiunea Animaţie. Cinci dintre cele zece au primit finanţare. Cel mai mare punctaj - 72,72 - a fost obţinut de „Bunicul doarme” (Safe Frame), scris Ulrich Fasshauer, regizat de Matei Branea. Proiectul va primi 330.000 de lei.
La secţiunea Dezvoltare ficţiune, Mihai Mincan a primit cel mai mare punctaj - 84,24 - pentru proiectul „Dinţi de lapte” (De Film Production), căruia i-a fost alocată suma de 37.540 de lei.
Aceeaşi sumă va reveni şi proiectului „Ochi mari de lemn” (Micro Film), de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, cunoscuţi pentru „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.
Rareş Abraham semnează singurul proiect înscris în secţiunea Dezvoltare documentar. „Dincolo de lume” (Hola Media Production) a primit 72,8 puncte şi suma de 8.960 de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...