Senatorul PNL Liviu Brătescu anunţă că a iniţiat un proiect de lege privind salvarea a 100 de clădiri-monument aflate în stadiu avansat de degradare, finanţarea lucrărilor urmând a fi asigurată din încasările statului de la operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liberalul Liviu Brătescu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, a declarat, vineri, într-un comunicat de presă, că, în lipsa unei acţiuni imediate a autorităţilor, mai multe obiective culturale din România riscă să dispară.

“Am iniţiat în Parlament, cu susţinerea mai multor colegi parlamentari ai PNL, un proiect de lege care îşi propune să salveze 100 de clădiri-monument aflate în stadiu avansat de degradare. Vorbim despre o acţiune care nu mai poate suferi amânare din partea statului român, în caz contrar aceste obiective vor dispărea, în lipsa unui «Program Naţional de scoatere din pericol a patrimoniului cultural Imobil». Am mai solicitat dezbaterea şi adoptarea, în Senat, în procedură de urgenţă a iniţiativei legislative“, a precizat senatorul Liviu Brătescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Liberalul a amintit că, în perioada în care a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii, a elaborat împreună cu Direcţiile Judeţene de Cultură o radiografie asupra situaţiei monumentelor din România şi a constatat că “avem la nivelul întregii ţări un număr de peste 850 de monumente aflate în colaps şi care reprezintă, evident, un pericol şi pentru siguranţa publică“.

“Din acestea, ne propunem, în primă fază, să prioritizăm 100 pe care să le salvăm din pericolul imediat în care se află, ţinând cont, totodată, şi de numărul limitat de constructori care au o expertiză valoroasă în domeniul punerii în siguranţă şi restaurării clădirilor de patrimoniu. Finanţarea Programului se va realiza din fonduri pe care statul le încasează în prezent de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc în procent de trei la sută din sumele colectate la bugetul de stat, direcţionat anual către Ministerul Culturii, prin efectul Legii nr. 109/2016“, a afirmat senatorul Liviu Brătescu.

El a adăugat că există un Program Naţional de Restaurare, care a beneficiat, în 2022, de suma de 13,5 milioane de lei, dar că nu a fost bugetat nici unul dintre monumentele aflate în categoria ”intervenţii de urgenţă”.

”Astăzi mecanismele de finanţare pentru salvarea monumentelor istorice sunt insuficiente, cu toate că protecţia monumentelor istorice face parte din Strategia naţională de apărare a ţării. România nu are pe termen scurt şi mediu capacitatea de a restaura pe scară largă monumentele istorice, iar în aceste condiţii punerea în siguranţă a monumentelor istorice, scopul iniţiativei mele legislative, ar presupune salvarea cu resurse financiare reduse a unui număr mai mare de monumente istorice şi ar oferi un răgaz până când vor exista condiţiile unor restaurări pe scară largă la nivel naţional”, a declarat liberalul Brătescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.