Prinţul William, moştenitorul coroanei britanice, a lansat luni un program care are ca scop să pună capăt lipsei de adăpost în Marea Britanie.
"Prima mea vizită la un cămin pentru persoanele fără adăpost a fost împreună cu mama mea, când aveam 11 ani", a declarat prinţul de Wales luni, când a vizitat o organizaţie caritabilă din cartierul Lambeth din Londra. "Am întâlnit atât de mulţi oameni extraordinari şi am auzit atât de multe poveşti sfâşietoare", a continuat el. "Prea mulţi oameni au rămas fără o casă stabilă şi permanentă".
O sarcină dificilă
Denumit "Homewards", proiectul de cinci ani îşi propune să "demonstreze că este posibil să se pună capăt" lipsei de adăpost, potrivit unui comunicat al Fundaţiei regale conduse de prinţul William, în vârstă de 41 de ani, şi de soţia sa Kate.
Proiectul intenţionează să se bazeze pe parteneri locali - persoane, organizaţii, companii - care vor colabora pentru a realiza un plan local personalizat, bazat pe "nevoile şi expertiza locală".
"Este o sarcină importantă, dar cred cu tărie că, lucrând împreună, ne putem asigura că lipsa de adăpost este rară, scurtă şi nu se repetă", a declarat fiul cel mare al regelui Charles.
Acesta este un nou proiect major pentru prinţul de Wales, care a lansat deja în 2020 premiile Earthshot Awards, create pentru a recompensa inovaţiile în favoarea mediului, într-un moment în care monarhia, zguduită de mai multe scandaluri, pare dornică să îşi demonstreze utilitatea pentru societatea britanică.
William, care urmează să viziteze luni şi marţi cele şase locaţii ale programului, l-a lansat vizitând organizaţia caritabilă Mosaic Clubhouse din Londra, care sprijină persoanele care suferă de boli mintale, pentru a arăta că "legătura dintre sănătatea mintală precară şi lipsa de adăpost poate fi ruptă".
Unul dintre obiectivele proiectului este de a debloca locuinţe pe scară largă. Ideea este de a crea apoi un model care să poată fi adoptat în alte părţi ale Regatului Unit şi în străinătate.
Potrivit comunicatului de presă al Fundaţiei Regale, în Marea Britanie există peste 300.000 de persoane, dintre care jumătate sunt minori, care stau pe canapele, dorm pe străzi, trăiesc în maşini, în hoteluri sau în alte locuinţe temporare.
Înainte de a lansa programul, William a avut discuţii cu liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, şi cu ministrul pentru Egalitatea de şanse, Michael Gove, potrivit BBC, care subliniază că programul riscă să atragă critici, deoarece nu ar trebui să se amestece în politică.
Graham Smith, director al grupului antimonarhie Republic, a criticat planul "ipocrit" al lui William, "un om cu trei case mari şi un vast domeniu dat de stat".
"Lipsa de adăpost este rezultatul politicii guvernamentale şi al lipsei de investiţii, nu este ceva ce poate fi rezolvat prin caritate sau patronaj regal", a reproşat el într-un comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.