Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, s-a considerat lezat de mai multe articole publicate în Libertatea şi a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ştergerea textelor despre el şi instituţia pe care o conduce. De asemenea, i-a reclamat pe jurnalişti la DIICOT şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Mihai Toma şi Cătălin Tolontan, jurnalişti Libertatea, au fost prezenţi joi la DIICOT, unde au fost audiaţi în calitate de martori, după plângerea formulată de primarul Băluţă.
Prima acţiune a primarului fost adresată în decembrie 2020, la Judecătoria Sectorului 2. Edilul a vizat atunci Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) şi pe ziariştii Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat „o serie de articole cu caracter defăimător”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La Judecătoria Sectorului 2, Băluţă a cerut ştergerea a şapte articole despre activitatea primăriei sau despre oamenii din conducerea acesteia.
Ulterior, a făcut plângere la CNCD, susţinând că este discriminat „în calitate de primar”. El consideră că jurnaliştii l-au tratat diferit pentru că deţine această funcţie. CNCD studiază atât plângerea primarului, cât şi întâmpinarea redactată de Diana Hătneanu, avocatul echipei de investigaţie Libertatea şi GSP.
Cea mai recentă acţiune a primarului Daniel Băluţă este cea către DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).
Surse din Primăria Sectorului 4 au relatat pentru Libertatea că „el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnalişti, de la mai multe publicaţii, pe ideea că aceştia s-au organizat împotriva lui şi că se simte presat şi şantajat”. Nu este cunoscut despre ce alte publicaţii e vorba.
Cât priveste publicaţia Libertarea, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariştii Mihai Toma şi Cătălin Tolontan.
Ziarul a publicat joi şi un răspuns: „Daniel Băluţă a lansat aceste acţiuni ca primar împotriva unor jurnalişti. El vrea să transforme totul într-un meci virtual de box. Dar, aşa cum spunea deunăzi într-un interviu pentru Libertatea un ziarist american de investigaţie, laureat al premiului Pulitzer, genul acesta de luptă propusă de politicieni «este un lucru rău şi e foarte uşor să devenim şi noi parte din asta: el ne dă un pumn, îl lovim şi noi, metaforic vorbind». De fapt, treaba presei este «El ne dă un pumn, OK, noi revenim cu fapte». Nu vom lua nimic personal din ceea ce ni se întâmplă în calitate de ziarişti. E dreptul primarului Băluţă să apeleze la justiţie. Ca şi în alte zeci de situaţii din ultimele decenii de jurnalism investigativ, în care au existat acţiuni la tribunal sau plângeri penale, avem încredere în justiţie. Judecătorii şi procurorii îşi fac propriile cercetări, au propriile responsabilităţi şi e foarte bine că lucrurile se lămuresc. Vom continua să relatăm în interes public despre acţiunile celor aleşi sau numiţi în conducerea statului şi a comunităţilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.