Primăria din Maashorst a anunţat joi că o serigrafie rară a lui Andy Warhol, care a murit în 1987, s-a numărat printre cele 46 de opere de artă valoroase care au fost "cel mai probabil" luate odată cu pubelele de gunoi în timpul lucrărilor ample de renovare de anul trecut, scrie The Guardian.
„Nu aşa se tratează obiectele de valoare”, a declarat primarul, Hans van der Pas, pentru radiodifuzorul public NOS. „Este o chestiune gravă atunci când proprietatea publică, în special arta cu valoare culturală şi istorică, este tratată atât de neglijent... Dar s-a întâmplat. Regretăm acest lucru”.
Primăria a declarat că lucrările, inclusiv o serigrafie Warhol din anii 1980 cu Regina Beatrix a Ţărilor de Jos de atunci, făceau parte dintr-o colecţie a comunei Uden, care a fuzionat cu altele în urmă cu trei ani pentru a forma Maashorst.
Înainte de reorganizare, a fost realizat un inventar al colecţiei comunei, care a fost apoi împărţită. Unele piese au fost împrumutate unui muzeu local, altele au fost plasate în noua primărie, iar altele au fost returnate artiştilor. În acest proces, 46 au dispărut.
„Este foarte probabil ca operele de artă să fi fost luate accidental cu gunoiul”, a declarat primăria Maashorst după ce a primit un raport de la o agenţie independentă de investigaţii pe care o angajase pentru a afla ce s-a întâmplat.
Agenţia a concluzionat că există mai multe motive pentru care operele de artă ar fi putut fi luate odată cu gunoiul, inclusiv absenţa completă a oricăror politici, proceduri sau orientări pentru „înregistrarea, depozitarea, conservarea şi securizarea operelor de artă”.
Multe dintre operele de artă au fost depozitate în subsolul primăriei în timpul lucrărilor de renovare „dar nu au fost manipulate cu grijă”, a raportat agenţia. Câteva dintre ele suferiseră daune cauzate de apă şi alte deteriorări când au fost văzute ultima dată în 2023.
Regina Beatrix făcea parte din seria "Reigning Queens" a lui Warhol din 1985, o serie de 16 gravuri colorate cu patru monarhi: Elisabeta a II-a a Angliei, Beatrix a Ţărilor de Jos, Margrethe a II-a a Danemarcei şi Ntombi Twala a Eswatini (fostul Swaziland).
Artistul a bazat serigrafiile pe portretele oficiale de stat ale reginelor, alegându-le pentru că erau adesea produse în serie, inclusiv pe timbre şi monede.
Autorităţile din Maashorst au declarat că este puţin probabil ca operele de artă dispărute să fie recuperate vreodată.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...