Prima traducere în limba română din opera Karolinei Ramqvist, una dintre cele mai influente scriitoare şi feministe din Suedia, cunoscută în egală măsură şi în lumea cinematografiei, unde a semnat scenariile mai multor filme, a apărut în colecţia Anansi a editurii Pandora M.
Este vorba despre „Femeia-urs”, o reflecţie asupra feminităţii, adevărului şi supravieţuirii. Dar, mai ales, aşa cum notează criticii de la Publishers Weekly, „un studiu atent asupra vieţii de scriitoare: Karolina Ramqvist plăsmuieşte cu pricepere o poveste despre supravieţuire cu meditaţia despre feminitate”.
Îmbinând autoficţiunea şi eseul, povestea traversează secolele pentru a readuce în actualitate istoria tinerei aristocrate Marguerite de la Rocque, cea care, în 1540, s-a alăturat unei expediţii franceze de colonizare a Lumii Noi. Călătoria e lungă şi grea, iar Marguerite este bănuită că ar avea o legătură cu un tânăr membru al echipajului şi e pedepsită: abandonată pe o insulă pustie din Atlanticul de Nord, înfruntă vitregia naturii şi supravieţuieşte. Aproape cinci secole mai târziu, o tânără scriitoare află de supravieţuirea eroinei şi îi abordează povestea aşa cum a învăţat: scriind, înşirând faptele pe hârtie şi încercând să-şi înţeleagă protagonista. Viaţa tinerei scriitoare se împleteşte cu destinul Margueritei, care se transformă din figură istorică în personaj ficţional.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Scris în ritmul întrebărilor care frământă neîncetat mintea naratoarei, romanul Femeia-urs este o meditaţie despre feminitate şi supravieţuire a lui Marguerite, dar şi a scriitoarei care-i cercetează şi-i spune povestea.
„După ce am auzit despre legenda lui Marguerite de la Rocque, am început să caut intens materiale pe tema Renaşterii franceze. Devenisem recent mama a trei copii, şi-mi împingeam imensul cărucior dublu pe străzile din Stockholm, uitându-mă adesea în telefon, visând cu ochii deschişi şi încercând să înţeleg cine a fost Marguerite, această tânără nobilă franceză care ştia să citească şi să scrie şi care a fost lăsată să moară pe o insulă din Atlanticul de Nord după un scandal sexual la bordul unei nave coloniale franceze”, a mărturisit Karolina Ramqvist într-un interviu acordat unui important ziar suedez.
„Femeia-urs” urmează linia scrierilor Virginia Woolf, în centrul preocupărilor Karolinei Ramqvist stând istoria poveştilor nespuse (sau prost povestite) ale femeilor.
„Poveştile inspirate de viaţa femeilor trebuie adeseori să fie salvate de la periferia istoriei, aşa cum se întâmplă şi cu protagonista ce animă aventura din romanul introspectiv al Karolinei Ramqvist”, notau criticii de la Forward Reviews imediat după apariţiei ediţiei în limba engleză a cărţii.
Karolina Ramqvist (n. 1976) este una dintre cele mai influente scriitoare suedeze ale generaţiei sale. A scris cinci romane, dintre care „Flickvännen” („Iubita”), adaptat şi pentru scenă, este debutul ei în lumea literară. În 2012 publică „Alltings början” („Începutul”), roman care a adus-o pe tânăra scriitoare în atenţia cititorilor prin tematica dificilă pe care o abordează şi în care cititorul găseşte marile întrebări ale contemporaneităţii: sexualitatea, viaţa transformată în obiect comercial, izolarea. În 2014 scrie scenariul pentru „Cupcake”, scurtmetraj recompensat cu două premii importante în lumea cinematografiei. Un an mai târziu publică „Den vita staden” („Oraşul alb”), roman apreciat de critici, câştigător al Premiului literar Per Olov Enquist, urmat, în 2019, de „Femeia-urs”, bine primit de public şi tradus în mai multe limbi.
„O carte despre scrierea unei cărţi, care combină elemente de autoficţiune, o muncă de detectiv literar şi poveşti de aventuri, Femeia-urs este o meditaţie asupra valorii şi pericolelor scrierii istoriei, mai ales a istoriei femeilor”, în viziunea criticilor de la Los Angeles Review of Books.
Cea mai recentă carte a sa, Bröd och mjölk (Pâine şi lapte), inspirată din propria copilărie, a apărut în primăvara anului 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.