Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, de la ora 18.00, premiera spectacolului în limba română „Un ghem de poveşti”. Producţia de la Sibiu este un proiect realizat în colaborare cu patru artiste din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Acest spectacol reprezintă o ocazie de a descoperi cultura Ucrainei. Ne propunem să introducem spectatorul în atmosfera munţilor şi pădurilor din Carpaţi, unde păsările cântă, iar vocile strămoşilor se fac auzite. Acolo unde trăiesc molfarii, cei care păstrează secretele, numai de ei cunoscute, despre Lumină şi Întuneric. Acolo unde legendele prind viaţă, iar bestiile încă mai pot vorbi”, a declarat Iryna Tsypna în timpul repetiţiilor de la Sibiu.

„E o bucurie să aducem la Sibiu un spectacol atât de necesar, în contextul războiului de lângă noi! E important să spunem poveşti care să ne aducă împreună şi să ne dea curaj pentru mai bine! Acest dialog se concretizează acum într-o montare cât o lecţie de viaţă, într-un decor şi cu păpuşi cum nu s-au mai făcut până acum la Sibiu, iar ca atare am încredere că publicul va fi încântat de o nouă experienţă în sala noastră”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

„Un ghem de poveşti” este un colaj cu poveşti ucrainene, după o dramatizare semnată de Martha Huryn, în regia Irynei Tsypina. Spectacolul de la Sibiu creează un imaginar fabulos şi aduce un mesaj universal pentru pace, avându-i în distribuţie pe actorii Gabriela Mitrea, Mircea Corcoveanu, Claudiu Fălămaş şi Gabriel Muncuş. Povestea noastră începe într-o noapte de primăvară, în pădurea molfarilor (n.r. magi), cei care cunosc chiar şi cele mai ascunse secrete ale vietăţilor ce îi înconjoară. Primăvara aduce cu ea zile lungi, cu soare cald care întârzie să dispară de pe cer, este anotimpul în care toate vietăţile se trezesc, încet, la viaţă. Însă, în acea noapte, molfarii (Morocănosul, Realistul, Visătorul şi Ucenicul) au adormit, iar focul care ţinea întunericul departe de pădurea lor s-a stins. Astfel, vechiul lor inamic a pus stăpânire pe întreaga pădure şi a adus cu el iarna geroasă. Molfarii trebuie să se unească pentru a-l învinge şi a-i salva pe locuitorii pădurii. Îi vom cunoaşte pe Iepuraşul Fuguţa, Şoricica Zgâricica, Prinţesa Broscuţă, Vulpiţa, Lupul, chiar şi pe Ursul Mihailovici, care se întâlnesc, pentru prima dată, în aceeaşi poveste.

Decorul, costumele şi păpuşile sunt un concept al scenografei Inessa Kulchytska, iar direcţia muzicală a fost asigurată de Ulyana Horbachevska, actorii fiind provocaţi la un exerciţiu live prin care să articuleze acest univers sonor unic în repertoriul teatrului sibian. Adaptarea în limba română a textului original poartă semnătura Ralucăi Rădulescu. Spectacolul are o durată de aproximativ 70 de minute şi nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 7 ani. 

Spectacolul are şi o versiune în limba germană, avându-i în distribuţie pe actorii Angela Páskuy, Claudia Stühler, Jenő Major şi Adrian Prohaska. Premiera spectacolului „„Der Märchenball” a avut loc în data de 30 martie a.c.

Echipa spectacolului este completată la ateliere de Claudia Benchea, Diana Ribana, Maria Mihăilescu, Alexandra Stoica şi Florian Mureşan. Regia tehnică a spectacolului a fost asigurată de Daniel Neagu, alături de Dan Caras (sunet) şi Adrian Truţescu (lumini), împreună cu Emil Predescu şi Patrick Voicu (mânuitori decor).

Spectacolul are o durată de aproximativ o oră şi este recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Costul unui bilet este 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile. Biletele au fost puse în vânzare online prin teatrulgong.ro, dar şi la sediul Agenţiei Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11.00 şi 18.00, sâmbăta de la 10.00 la 18.00 şi duminica între orele 10.00 şi 14.00. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.