Ascultătorii de limbă hausa din nordul Nigeriei au fost surprinşi să audă muzică în locul emisiunilor obişnuite ale postului de radio Vocea Americii (VOA), care a fost închis brusc luna trecută.
"A avut loc o lovitură de stat în Statele Unite?", a întrebat chiar unul dintre ei personalul acestui post de radio internaţional finanţat de Washington, după oprirea bruscă a emisiunilor serviciului în limba hausa, relatează Babangida Jibrin, un fost jurnalist al postului, citat de AFP.
Desfiinţarea VOA iniţiată sub administraţia preşedintelui american Donald Trump lasă un vid în nordul Nigeriei şi în zonele rurale ale ţărilor din Africa de Vest din Ghana, Camerun, Niger.
În aceste regiuni, unde presa scrisă este rară şi accesul la internet limitat, VOA reprezenta o sursă esenţială de informaţii, în special pentru cei care nu vorbeau limbile oficiale ale ţării lor. Serviciul Hausa putea ajunge până la 80 de milioane de persoane în Africa de Vest.
"Oamenii sunt acum izolaţi de ştiri, în special de ştirile internaţionale", a declarat Moussa Jaharou, care locuieşte în sudul Nigerului şi care, la fel ca mulţi ascultători de Hausa, trăieşte în zone sărace, predispuse la conflicte şi violenţe jihadiste.
Programele de sănătate ale VOA privind HIV şi malaria au fost, de asemenea, întrerupte brusc.
Creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a contracara propaganda nazistă, VOA s-a dezvoltat apoi pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi ţările comuniste în timpul Războiului Rece.
Deşi finanţată de guvernul SUA, VOA a fost considerată mult timp o sursă de încredere şi independentă în Nigeria, oferind o alternativă la mass-media percepută uneori ca fiind apropiată de guvern sau de interese comerciale, potrivit jurnalistului Salisu Rabiu, un fost angajat.
În timpul primului său mandat, preşedintele Donald Trump a fost acuzat că foloseşte radioul în scopuri politice. În al doilea său mandat care abia a început, el a redus drastic finanţarea pentru postul de radio, ca parte a reducerilor bugetare masive decise de noua sa administraţie.
"Realitate şocantă"
"Este o adevărată ruşine", a deplâns Sadibou Marong, şeful Reporters sans Frontieres pentru Africa de Vest, subliniind că VOA a acoperit zone sensibile, chiar şi cele aflate sub presiune militară sau care se confruntă cu grupuri armate.
Suspendarea emisiunilor VOA în Africa vine în contextul în care Radio France Internationale (RFI) a fost interzis în Niger şi BBC a fost suspendat pentru trei luni - două posturi de radio care oferă servicii şi în limba hausa.
Înfiinţarea posturilor de radio în statul Kano din nordul Nigeriei, în 1944, a ancorat o cultură radio puternică în nordul ţării, unde nivelul de alfabetizare în limba engleză era scăzut în timpul perioadei coloniale britanice.
Serviciile străine în limba hausa au apărut la scurt timp după aceea: BBC în 1957, Vocea Americii în 1979.
Muhammad Mukhtar, un ascultător nigerian în vârstă de 50 de ani, obişnuit să asculte VOA de la ora 06:00, spune că este liniştit de prezenţa altor posturi locale pentru a urmări ştirile. El deplânge însă pierderea programelor profunde ale VOA, în special a celor dedicate sănătăţii, islamului în America şi dezbaterii politice nigeriene.
"Încă nu am acceptat această realitate şocantă", spune el.
Serviciul VOA în limba hausa era lăudat pentru "jurnalismul său bazat pe soluţii", afirmă Alhassan Bala, un jurnalist care a fost concediat de postul de radio, citând, de exemplu, un reportaj despre un tânăr din Kaduna, un oraş din nordul Nigeriei, care a proiectat drone capabile să detecteze bolile culturilor.
Reportajele VOA au declanşat uneori şi anchete guvernamentale, cum ar fi cele privind expunerea copiilor la metale grele în minele din Zamfara, în nordul Nigeriei.
Pentru Babangida Jibrin şi alţi jurnalişti, închiderea VOA a fost un şoc. Jibrin, care îşi aminteşte de primii ani de radio în Nigeria, se întreabă acum şi cum îşi va putea întreţine familia.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.