Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia, iar mişcarea este atât de rapidă încât ar putea cauza probleme pentru sistemele de navigare şi hărţile telefoanelor inteligente, scrie CNN.
Spre deosebire de polul Nord geografic, care este fix, cel magnetic a migrat uşor din 1831, când a fost măsurat prima dată, de-a lungul arhipelagului arctic canadian spre Rusia.
Deplasarea către Siberia s-a accelerat în ultimii ani, cu aproximativ 55 de kilometri pe an, şi i-a forţat pe oamenii de ştiinţă să actualizeze Modelul Magnetic Mondial, folosit de sistemele de navigare civile, de armatele americană şi britanică, cu un an înainte de termen.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Din cauza variaţiilor neplanificate în regiunea arctică, cercetătorii au lansat un nou model care să reprezinte mai exact schimbarea câmpului magnetic între 2015 şi prezent”, a transmis luni National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration.
Modelul, comandat de agenţiile militare britanică şi americană, este înnoit la fiecare cinci ani, cel mai recent, în 2015. Noua variantă va asigura o navigare sigură pentru aplicaţiile militare, liniile aeriene comerciale, operaţiunile de căutare şi salvare.
În ceea ce priveşte scopurile civile, schimbările vor fi limitate la latitudini de peste 55 de grade. „Pentru cei mai mulţi utilizatori aflaţi sub 55 de grade nord nu există o diferenţă reală”, a declarat pentru CNN Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey, care realizează harta pentru NOAA.
Oamenii de ştiinţă au remarcat schimbarea în 2018, mulţumită „unei mari cantităţi de informaţii venite din satelit”, care arătau că polul s-a mutat mult dincolo de zona anticipată, a mai spus Beggan.
El a explicat că acest fapt este cauzat de procese din interiorul planetei. Câmpul magnetic al Pământului este creat în materialul lichid al miezului său, format din fier şi nichel.
Beggan a precizat că nu există motive de îngrijorare: „Este un comportament neobişnuit, în termeni istorici, însă la scară geologică nu este neobişnuit. Câmpul magnetic se schimbă continuu, dar asta se întâmplă parţial din cauza comportamentului său natural”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.