Cinci „staţii muzicale”, concerte interactive cu acces liber şi cu o durată medie de 30 de minute, vor avea loc în fiecare sâmbătă a lunii septembrie, de la ora 17.00 în Parcurile Ioanid, Ciurea, Drumul Taberei, Livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi” şi în curtea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Evenimentul Piano Express, sub egida Festivalului Internaţional „George Enescu”, scoate muzica clasică din sălile de concerte şi o aduce în cartiere, în mijlocul bucureştenilor, prin intermediul pianistei Adriana Toacsen şi al invitaţilor săi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Piano Express propune un altfel de concert în aer liber, în care actul muzical activează şi reimaginează spaţiul liber domestic pornind într-o călătorie de la centru spre periferie, ca o îmbrăţişare sonoră a oraşului. Astfel, muzica pătrunde în cartiere şi oferă oraşului noi valenţe de socializare şi comunicare.

Unul dintre obiectivele principale este accesibilizarea pentru public a creaţiilor muzicale de secol XX şi XXI, ale căror conexiuni cu trecutul vor fi subliniate atât prin alegerea programului, cât şi prin dialogul interactiv cu artista. Un alt obiectiv se referă la punerea în valoare a unui patrimoniu bucureştean inestimabil, dar deseori neglijat sau abuzat: spaţiul public. Sunt selectate cinci spaţii urbane aflate într-o relaţie directă cu cartiere de locuit care traversează o istorie a locuirii bucureştene: de la mahalaua din Dealul Piscului, la lotizarea Ioanid şi vilele sale luxoase de la începutul secolului XX, la cvartalul de influenţă sovietică din Vatra Luminoasă şi apoi la cartierul funcţionalist al anilor 1960, Drumul Taberei.

Actul muzical activează şi reimaginează spaţiul liber domestic adiacent tipologiilor de locuire: livada, grădina interioară, curtea comună, parcul de cartier, şi pătrunde gradat în intimitatea cartierelor de case, vile, blocuri joase şi blocuri-turn, într-o călătorie de la centru spre periferie. Proiectul îşi propune să-i atragă în rândul publicului şi pe melomanii sălilor de concerte, şi pe locuitorii cartierelor sau trecătorii din „zonă”, cu speranţa că printre ei se află şi persoane care vor deveni melomani urbani şi, de ce nu, şi melomani clasici.

În acelaşi timp, proiectul se desfăşoară în spaţii cu intrare liberă, atent alese pentru a fi uşor accesibile şi într-un cadru informal, tocmai pentru a transmite mesajul important al inclusivităţii şi accesibilităţii, atât în ceea ce priveşte actul artistic, cât şi cadrul spaţial. Partenerii Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială şi Supereroi printre noi vor oferi consultanţă pentru accesibilizarea spaţiilor şi concertelor, încurajând astfel o diversitate cât mai mare a participării.

Cinci „staţii muzicale”, concerte interactive cu acces liber şi cu o durată medie de 30 de minute, vor avea loc în fiecare sâmbătă a lunii septembrie 2023, la ora 17:00:

Primele două evenimente (2 şi 9 septembrie), ReStorying, sunt dedicate celor mai mici melomani şi propun o capodoperă modernă, „Povestea lui Babar, micul elefant” de Francis Poulenc. Actriţa Valentina Zaharia va fi naratorul care va da viaţă aventurilor lui Babar. În interiorul poveştii, o surpriză: o lucrare de un compozitor român contemporan.

ReBrahmsing, următoarele două concerte (16 şi 23 septembrie) vor fi o demonstraţie de virtuozitate pianistică la 20 de degete. Angela Drăghicescu şi Adriana Toacsen vor călători prin timp, de la romanticul Johannes Brahms la contemporanul Gabriel Almaşi care i-a reinterpretat în stil propriu celebrul Dans Ungar nr. 5. Programul va fi completat de ragtime-uri americane şi muzică nouă românească (Cătălin Creţu, Şerban Marcu).

Ultimul concert din serie (30 septembrie), ReStarting, având-o ca invitată pe flautista Ioana Balaşa, propune o actualizare a imaginaţiei publicului prin trei lucrări contemporane – Tōru Takemitsu, Dan Dediu şi Andrei Petrache – alăturate unei lucrări de referinţă a secolului XX, Sonata pentru flaut şi pian de Poulenc.

Traseu:

2 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ioanid („Ion Voicu”) – sector 2
Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator)

9 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ciurea (curtea interioară a cvartalului Vatra Luminoasă) - sector 2
Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator)

16 septembrie, ora 17:00 – Livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi - Mărţişor” – sector 4
Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

23 septembrie, ora 17:00 – Parcul Drumul Taberei (fostul „Moghioroş”) – sector 6
Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

30 septembrie, ora 17:00 – Curtea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – sector 1
Adriana Toacsen (pian) şi Ioana Bălaşa (flaut)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.