Patru dintre casele lui Enescu - Liveni, Dorohoi, Sinaia şi Bucureşti - pot fi vizitate într-un tur complet în expoziţia digitală ”Enescu 360”, de la Palatul Cantacuzino.
Prima expoziţie digitală în Gear VR realizată de Samsung în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu reprezintă o experienţă virtuală ce asigură un traseu complet în casele maestrului: Casa Memorială ”George Enescu” din Liveni, Muzeul Memorial ”George Enescu” din Dorohoi, Muzeul Naţional ”George Enescu” din Sinaia, dar şi Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.
Utilizatorii vor accesa muzeele din exteriorul acestora, vor parcurge holurile şi camerele, vor interacţiona cu obiectele şi exponatele din colecţiile personale ale compozitorului.
Expoziţia ”Enescu 360” este de acum prezentă permanent în cadrul Muzeului Naţional ”George Enescu” şi este inclusă în aplicaţia Gear VR Gateway, disponibilă în Oculus Store.
”Oamenii sunt cât de cât familiarizaţi cu patrimoniul nostru, dar ce se întâmplă astăzi, prin lansarea unui nou produs cultural, o expoziţie virtuală, este o plimbare ghidată de spritul lui Enescu prin casele unde a trăit în România. Această expoziţie virtuală este un început pentru noi. Este o experienţă inedită care, cu siguranţă, va stârni interesul mai multor vizitatori, în special cei tineri vor dori să vină să se plimbe în 3D. Este cu totul altceva”, a declarat pentru News.ro Cristina Andrei, managerul Muzeului.
Managerul Muzeului a mai spus că tehnologia trebuie folosită, menirea unei case muzeale fiind aceea de a dărui publicului în diverse forme patrimoniul cultural.
”Suntem în secolul XXI, tehnologia a luat-o la picior, şi noi trebuie să ţinem pasul. Menirea muzeului este să conserve patrimoniul enescian, dar să-l dăruiască tuturor. În linii mari, toată lumea ştie ce-i cu George Enescu, dar el este pentru noi un model, şi trebuie să-l punem în lumină. Este un model într-o lume, într-o epocă pe care o trăim cu tristeţe şi în lipsă de modele. Enescu deschide uşi, şi deschide suflete, mai ales. Dar ca om trebuie să fie cunoscut mai mult”, a adăugat Cristina Andrei.
Palatul Cantacuzino va intra într-un proces de restaurare pentru doi ani, iar această expoziţie face parte din regândirea expoziţiei permanente.
”M-am gândit ca în momentul în care Palatul Cantacuzino va fi restaurat să regândim expoziţia permanentă la nivelul secolului în care trăim, cu tehnologie avansată. Am gândit-o la modul ideal şi nu am pus în mişcare poate decât vibraţii. Nu e ideea mea, dar undeva gândurile bune se întâlnesc. Către noi a venit cu ideea şi cu Samsung de mână Oana Marinescu, imaginea Festivalului George Enescu, care sunt partenerii noştri de câteva ediţii, şi aşa s-au întâlnit lucurile. Cei de la Samsung şi-a dorit să realizeze o asemenea expoziţie şi n-am stat prea mult pe gânduri. Proiectul s-a realizat în scurt timp, de aceea nu a putut cuprinde şi Tescani, fiind ceva mai departe. Este un experiment pentru România, şi suntem primul muzeu care oferă aşa ceva vizitatorilor. Am ieşit din anodin”, a concluzionat directoarea.
La Muzeul Naţional ”George Enescu” sunt opt aparate speciale cu care vizitatorii se pot plimba prin casele compozitorului. ”Neavând un spaţiu foarte mare, locul în care au fost amplasate a fost amenajat cu un mobilier modular, care ajută la plimbare”, mai spun reprezentanţii muzeului.
”Ne adresăm unui public bombardat de informaţie şi Muzeul George Enescu, deşi e un muzeu unic, ca şi Enescu, încercăm să-i prezervăm memoria în cât mai multe produse culturale din ce în ce mai atractive. Acest experiment este primul în această parte de Europă”, a adăugat Cristina Andrei la vernisajul expoziţiei.
Vizitatorul va putea intra în încăperile caselor lui George Enescu, de la Dorohoi, Liveni, Sinaia - Vila Luminiş, şi Bucureşti - Palatul şi Casa din spate. Din veriga aceasta lipseşte Casa Tescani, conacul care a aparţinut familiei soţiei lui Enescu, Marucăi Rosetti Tescani, care va fi subiectul unei aplicaţii ulterioare.
”Prin această expoziţie am vrut să folosim tehnologia într-un mod nou şi interactiv pentru a aduce mai aproape de public viaţa şi opera lui G. Enescu. Traseul nostru a început cu Liveni, casa în care s-a născut, apoi în Muzeul Memorial Dorohoi, în care a trăit un număr de ani mai târziu, am continuat cu Vila Cumpătu din Sinaia, pe care Enescu a coordonat-o arhitectural, Palatul Cantacuzino şi Casa memorială din spate. Am filmat în aceste case 360 de grade, astfel încât de-acum prin Gear VR poţi călători ca şi cum te-ai afla acolo, din exteriorul clădirilor, te poţi plimba pe holuri, poţi interacţiona cu obiectele din fiecare cameră. Totul se activează la mişcarea ochiului: te uiţi la un pian, pianul vine mai aproape şi un text explicativ îţi spune povestea lui. Numai din priviri”, a declarat pentru News.ro Sabina Ştirb, de la Samsung Electronics România.
La intrarea şi la ieşirea din fiecare muzeu există un ghid audio care însoţeşte vizitatorul. La ieşirea din fiecare muzeu apare un citat din Enescu.
La interacţiunea cu obiectele, vizitatorul va afla prin casete explicative informaţii pe care le pot citi, detalii care povestesc despre cine a fost omul George Enescu.
”La Muzeul Dorohoi sunt expuse viorile compozitorului. Una dintre ele era făcută de un lutier român, pentru că Enescu îşi dorea şi promova valorile româneşti. În plus, publicul va afla povestea pianului, a genţii pe care o lua întotdeauna la fiecare concert, colecţiile personale, desenele pe care le-a făcut la vârstă mică, cele din casa de la Liveni. Turul poate dura atât timp cât vrea vizitatorul, pentru că nu există un timp determinat. Este o plimbare pe care fiecare o va controla prin navigaţie, prin mişcarea ochilor. Călătoria într-un muzeu începe de la exterior, apoi se intră în casă, holurile, şi în fiecare cameră, iar aici se poate interacţiona cu obiectele”, a precizat Sabina Ştirb.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...