Papa Francisc a salutat, duminică, puterea religiei de a rezolva conflictele şi de a promova pacea, în ultima zi a vizitei sale în Mongolia, în timpul căreia a încercat să creeze legături cu China vecină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luând cuvântul la o întâlnire în capitala Ulan Bator cu zece lideri de diferite religii, Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, a cerut liderilor politici să se inspire din religie alegând „calea întâlnirii şi a dialogului”.

„Faptul de a fi împreună în acelaşi loc este deja un mesaj: tradiţiile religioase, în originalitatea şi diversitatea lor, reprezintă un formidabil potenţial de bine în slujba societăţii”, a declarat papa iezuit în timpul întâlnirii care a avut loc în teatrul Hun, care seamănă cu o iurtă tradiţională mongolă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dacă liderii naţiunilor ar alege calea întâlnirii şi a dialogului cu ceilalţi, ar contribui în mod decisiv la încetarea conflictelor care continuă să facă să sufere atâtea popoare', a adăugat el, citând şi fraze ale lui Buddha şi Gandhi.

Reprezentanţi ai budismului şi şamanismului - cele două credinţe majoritare în Mongolia - precum şi ai islamului, iudaismului, hinduismului şi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost de asemenea prezenţi, fiecare dintre ei adresându-se Papei într-un scurt discurs.

După-amiază, Papa urmează să prezideze o slujbă într-o arenă de hochei pe gheaţă nou construită. El urmează să părăsească Mongolia luni.

Mesaj către Beijing 

În această tânără democraţie fără ieşire la mare între două superputeri, China şi Rusia, Francisc a profitat de asemenea de vizita sa pentru a transmite un mesaj către Beijing.

„Guvernele şi instituţiile laice nu au de ce să se teamă de acţiunea evanghelizatoare a Bisericii, pentru că Biserica nu are o agendă politică”, a spus Suveranul Pontif sâmbătă, în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Ulan Bator.

În timpul primei sale vizite în Mongolia, Papa a fost dornic să încurajeze modesta comunitate catolică (aproximativ 1.400 de membri), care trăieşte într-o populaţie predominant budistă de peste trei milioane de locuitori. Ţara are doar 25 de preoţi, dintre care doar doi sunt mongoli.

De-a lungul călătoriei sale, Papa a părut să vrea să profite de ocazia prezenţei sale la uşa Chinei pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile dintre Vatican şi Beijing.

Partidul Comunist Chinez este suspicios faţă de orice organizaţie, în special religioasă, despre care crede că i-ar putea ameninţa autoritatea şi nu întreţine relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun.

Acest lucru nu a împiedicat guvernul chinez şi Vaticanul să reînnoiască anul trecut un acord privind problema spinoasă a numirii episcopilor. Un acord criticat de unii ca fiind o concesie periculoasă făcută de Vatican în schimbul prezenţei sale în ţară.

Întrebat despre referinţele aparente la Beijing din discursul Papei, episcopul de Hong Kong, Stephen Chow, a asigurat AFP la Ulan Bator că mesajul Suveranului Pontif a fost destinat „întregii lumi”.

„Biserica în acest moment (...) nu are cu adevărat intenţia de a deveni politică, iar acest lucru este important pentru noi”, a spus el. „În caz contrar, ne pierdem credibilitatea ca instituţie care vorbeşte despre iubire şi adevăr”.

„Interese pământeşti”

Sosit vineri la Ulan Bator, Papa Francisc s-a prezentat în timpul vizitei sale ca un „pelerin al prieteniei” şi a lăudat „înţelepciunea” Mongoliei, ai cărei mulţi locuitori trăiesc de secole în armonie cu natura, în special populaţia nomadă „respectuoasă faţă de echilibrul delicat al ecosistemului”.

Dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la corupţie - un rău recurent în ţară - şi a cerut un „angajament urgent şi acum inevitabil pentru protejarea planetei Pământ”.

Mongolia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune din lume, iar aerul din capitala sa este în mod regulat printre cele mai poluate din lume.

De asemenea, zone întinse din Mongolia sunt ameninţate de deşertificare din cauza schimbărilor climatice, a păşunatului excesiv şi a mineritului.

Duminică, Papa Francisc şi-a reiterat apelul pentru o mai bună protecţie a mediului.

El a condamnat o „umanitate care este adesea dezorientată de căutarea pe termen scurt a profitului şi a bunăstării”.

Concentrată doar pe interesele pământeşti, aceasta ajunge să ruineze însuşi pământul, confundând progresul cu regresul, aşa cum o arată atâtea nedreptăţi, atâtea conflicte, atâtea distrugeri ale mediului, atâtea persecuţii, atâtea respingeri ale vieţii umane”.

Vizita papală fără precedent a atras, de asemenea, pelerini din ţările vecine, mulţi dintre ei chinezi, care şi-au acoperit capetele şi şi-au ascuns feţele în spatele unor măşti chirurgicale şi ochelari de soare pentru a nu fi identificaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.