NASA a confirmat că Pământul este „în siguranţă” pentru următorii cel puţin 100 de ani în ceea ce priveşte asteroidul Apophis, descoperit în 2004 şi considerat unul dintre cei mai periculoşi pentru planeta noastră.
Agenţia spaţială americană a eliminat orice ameninţare posibilă pentru următorul secol, în baza unor noi analize. A fost estimat anterior că o apropiere ar putea avea loc în 2029 şi 2036, apoi pentru 2068.
„Un impact în 2068 nu mai este în sfera posibilităţii şi calculele noastre nu arată vreun risc de impact pentru următorii cel puţin 100 de ani”, a spus Davide Farnocchia, cercetător Nasa, citează BBC.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Botezat după zeul egiptean al haosului şi întunericului, Apophis este estimat că are diamentrul de 340 de metri.
Asteroidul a trecut, pe 5 martie, la o distanţă de 17 milioane de kilometri de Pământ. Astronomii au putut să folosească observaţiile radar pentru a-şi perfecţiona estimarea orbitei asteroidului în jurul Soarelui, care le-a permis să elimine cu încredere orice risc de impact în 2068 şi mult după aceea.
Pe 13 aprilie 2029, asteroridul este aşteptat să treacă la o distanţă de 32.000 de kilometri de suprafaţa terestră, o zecime din distanţa dintre Pământ şi Lună. Atunci, el va putea fi observat cu ochiul liber din emisfera estică a Pământului (Asia, Africa şi părţi din Europa).
NASA urmăreşte mai mulţi asteroizi care se pot apropia ameninţător de Pământ. Ei sunt caracterizaţi drept PHA (Potentially Hazardous Asteroids, asteroizi potenţial periculoşi) şi au fost botezaţi după roboţi din saga „Star Wars”. Între aceştia se află DA - descoperit în 1950, dispărut şi revenit jumătate de secol mai târziu, e posibil ca el să se apropie mai mult de Terra pe 16 martie 2880; RF12 - descoperit în 2010, asteroidul cu diametru estimat la 7 metri are 4,7% şanse să lovească Pământul, iar acest lucru s-ar putea întâmpla pe 5 septembrie 2095; HG2 - descoperit în 2012, asteroidul cu diametru de 14 metri ar putea lovit Pământul pe 12 februarie 2052, potrivit predicţiilor NASA.
În cazul asteroizilor mici este foarte posibil ca ei să ardă la intrarea în atmosferă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.