Palatul Cultural din Blaj a câştigat premiul UE Europa Nostra 2017 la categoria Conservare, iar etnograful Zoltán Kallós pentru Serviciu dedicat, a anunţat, miercuri, Comisia Europeană.
Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat miercuri câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017/ Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului.
Cei 29 de laureaţi din 18 ţări sunt recunoscuţi pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate şi educaţie, formare şi sensibilizare.
Anul acesta au fost premiate două exemple din România: în categoria Conservare, Palatul Cultural din Blaj; şi, în categoria Serviciu dedicat, Zoltán Kallós, propus pentru premiu de către Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European.
Juriul format din experţi independenţi a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizaţii şi persoane fizice din 39 de ţări din Europa, şi a ales câştigătorii.
Palatul Cultural din Blaj a fost proiectat în anul 1930 de arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui diverse evenimente culturale. Clădirea a suferit diverse modificări interioare începând cu anii '60, devenind cinematograful oraşului, alături de diverse alte funcţiuni precum Muzeul de Istorie şi Etnografie al Blajului, biblioteca oraşului sau Centrul de Radioficare Blaj. În urma unui incendiu din 1995, Palatul a fost grav afectat, rămânând în ruină până în anul 2012, când administraţia oraşului Blaj a început reabilitarea sa.
Clădirea a suferit daune importante în urma incendiului, rămânând în picioare doar pereţii exteriori şi compartimentările interioare. Toate elementele structurale, zidării, planşee, scări şi acoperiş au fost puternic deteriorate, necesitând însemnate consolidări structurale. Restaurat cu un buget modest, provenit din fonduri publice, Palatul a fost readus la forma sa originală, evocându-se totodată istoria sa recentă. De exemplu, cărămida păstrată aparentă, precum şi tavanul retras, amintesc vizitatorului de istoria traumatică a incendiului.
Juriul a recunoscut această calitate a proiectului, declarând: "Administraţia Blajului a izbutit cu succes, prin intervenţii minime, să evoce arhitectura pierdută a clădirii istorice aflate în ruină. Prin adăugarea doar a unor funcţiuni şi elemente structurale esenţiale, fără demolări, s-a reuşit valorificarea vestigiilor patrimoniului existent”.
Zoltán Kallós este unul dintre cei mai proeminenţi etnografi maghiari din secolul 20. Colecţiile sale cuprind elemente din patrimoniul tangibil şi intangibil al folclorului comunităţilor maghiare, române, săseşti şi rome din Transilvania şi si-au dovedit a fi o contribuţie inestimabilă la conservarea culturii populare europene. Kallós a compilat cu devotament această colecţie în ultimii 70 de ani cu scopul de a conserva nu doar dovada fizică a acestor culturi bogate, dar şi cântecele, poeziile, dansurile, obiceiurile şi folclorul care stau la baza identităţii noastre europene.
Zoltán Kallós a publicat numeroase casete, CD-uri şi filme despre activitatea sa şi este autorul mai multor cărţi. Institutul de Etnografie al Academiei Maghiare, Casa Patrimoniului Maghiar din Budapesta şi Muzeul şi Centrul Etnografic al Fundaţiei Kallós Zoltán, care a fost fondat în 1992 pe proprietatea familiei sale, adăpostesc aproximativ 14.000 de cântece populare colecţionate de etnograf.
"Îi felicit călduros pe câştigătorii din acest an şi aduc un tribut tuturor celor care au făcut posibile aceste realizări excepţionale, graţie talentului lor formidabil, angajamentului pasionat şi marii lor generozităţi. Ei fac parte acum dintr-un grup select de 450 de realizări remarcabile premiate de Europa Nostra şi Comisia Europeană în ultimii 15 de ani. Toţi câştigătorii noştri demonstrează că patrimoniul este un instrument esenţial pentru dezvoltarea economică durabilă, a coeziunii sociale şi a unei Europe favorabilă incluziunii. Liderii UE ar trebui să profite de ocazia istorică a Anului european al patrimoniului cultural din 2018 pentru a recunoaşte beneficiile multiple ale patrimoniului şi valoarea sa fundamentală pentru aducerea ţărilor, comunităţilor şi culturilor împreună în Europa şi în afara acesteia”, a declarat Plácido Domingo, cântăreţ de operă şi preşedinte al Europa Nostra.
Câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/ Premiile Europa Nostra 2017 vor fi celebraţi în timpul unui eveniment găzduit de comisarul european Navracsics şi maestrul Plácido Domingo, care va avea loc pe 15 mai, la Biserica Sf. Mihail din Turku.
Ceremonia de decernare a premiilor pentru patrimoniul cultural european va aduce laolaltă aproape 1.200 de oameni, inclusiv profesionişti în patrimoniu, voluntari şi susţinători din toată Europa, precum şi reprezentanţi de nivel înalt ai instituţiilor UE, din ţara gazdă şi din alte state membre.
Câştigătorii îşi vor prezenta, de asemenea, realizările în domeniul patrimoniului în cadrul Târgului de Excelenţă din data de 14 mai, din Sala Sigyn a Conservatorului din Turku, şi vor participa la diverse evenimente din cadrul Congresului European al Patrimoniului din Turku (11-15 mai).
Organizat de Europa Nostra, Congresul va oferi o platformă de inspiraţie pentru crearea de reţele şi dezbateri despre cele mai recente dezvoltări europene legate de patrimoniu, cu un accent deosebit pe Anul european al patrimoniului cultural din 2018.
Propunerile pentru ediţia din 2018 a Premiilor pot fi depuse în perioada 15 mai - 1 octombrie, prin intermediul paginii web dedicate.
Programul Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/ Premiile Europa Nostra a fost lansat de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci a fost condus de Europa Nostra. Acesta celebrează şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntarism, educaţie şi comunicare.
Europa Nostra este federaţia pan-europeană a organizaţiilor din domeniul patrimoniului, care este, de asemenea, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice. Cu mai mult de 40 de ţări din Europa,
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.