Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii (CEaC) 2021, a anunţat un juriu internaţional delegat al UE, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti, la sediul Bibliotecii Naţionale a României. Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă ”o răspundere uriaşă” şi este convins că ”greul de acum începe”.
La prezidiu s-au aflat Steve Green – preşedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak – şeful departamentului de Cultură din cadrul Comisiei Europene şi Corina Şuteu – Ministrul Culturii din România.
Ministrul Culturii din România, Corina Şuteu, a vorbit în deschiderea conferinţei de presă. ”Cultura este cea care generează un sens al apartenenţei României la Europa, iar diversitatea culturală este cea care ne ţine împreună”, a spus Corina Şuteu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Programele celor patru oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost inovative, competiţia fiind una tensionată”, a declarat Karel Bartak. ”Acest concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea oraşelor europene către lume, iar sectoarele culturale şi creative au reuşit să reziste în aceste vremuri tulburi pe care le traversează Europa în faţa altor ramuri economice”, a adăugat el.
”Este un titlu care rămâne pe viaţă, nu doar pentru un an”, a declarat Steve Green, înainte de a anunţa numele oraşului câştigător.
Oficialii europeni au felicitat toate cele patru oraşe candidate, conceptul comun al dosarelor fiind dorinţa de a crea o punte între culturile europene.
Oraşul desemnat câştigător, Timişoara, va primi din partea UE şi un premiu de 1,5 milioane de euro.
Candidatura oraşului Timişoara a utilizat sloganul ”Luminează oraşul prin tine!”.
Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.
Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu ”staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.
Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, o Filarmonică şi o Operă, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi.
Timişoara, capitala Banatului istoric, are o populaţie de peste 300.000 de locuitori.
Timişoara colaborează frecvent cu oraşele înfrăţite Belgrad, Szeged, Novi Sad, Budapesta, Graz, Karlsruhe, Cernăuţi şi Mulhouse. ”TM2921 ne-a oferit şansa de a privi aceste relaţii cu un ochi critic, de a alege parteneriatele culturale care au dat roade şi de a dezvolta aria de aplicabilitate a proiectului la nivel paneuropean. Datorită poziţiei sale geografice şi istoriei sale, Timişoara îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru a atinge acest obiectiv”, se afirmă în dosarul de candidatură al acestui oraş.
Ministerul Culturii a lansat, în decembrie 2014, un apel oraşelor din România care vor să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) pentru anul 2021.
Un juriu de experţi a evaluat 14 candidaturi, iar oraşele rămase în competiţie au fost anunţate în decembrie 2015 - Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare.
Programul a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985.
Anul acesta, localităţile San Sebastián (Spania) şi Wrocław (Polonia) sunt deţinătoarele titlului.
Sibiu a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007.
În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din ţările candidate la UE (Serbia şi Muntenegru), una din Grecia şi una din România.
Nicolae Robu, după ce oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021: Suntem conştienţi că greul de acum începe
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă ”o răspundere uriaşă” şi este convins că ”greul de acum începe”.
”Această victorie este o victorie de echipă, de echipă mare, echipa fiind comunitatea timişoreană în ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara, vineri, după anunţul făcut de reprezentanţii Comisiei Europene.
Edilul a mai spus că titlul de Capitală Europeană a Culturii îi obligă pe timişoreni.
”Este o răspundere uriaşă, pe care noi trebuie să o onorăm. Suntem conştienţi că greul de acum începe. A fost foarte greu până acum, dar de acum trebuie să confirmăm”, a spus Nicolae Robu.
Bugetul prevăzut de care dispune Primăria Timişoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judeţean Timiş şi circa 1,5 milioane de la Comisia Europeană. ”Pentru diferenţă, contăm pe bugetul central al României”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.