Expoziţia foto „Oraşul nevăzut” a artistei Cristina Bobe, proiect curatoriat de muzeograful Ioana Zamfir, va putea fi văzută la Muzeul Hărţilor din 22 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Expoziţia aduce în prim-plan detalii expresive din locaţii anonime şi construieşte astfel o hartă emoţională a spaţiului urban. Fotografiile Cristinei Bobe invită la un exerciţiu de atenţie, la ajustarea ritmului în care traversăm şi ne raportăm afectiv la locurile pe care le străbatem. Fiecare detaliu uitat devine o poveste, iar fiecare fotografie capătă o voce pentru cei care o privesc”, afirmă curatoarea Ioana Zamfir.

Expoziţia este deschisă în perioada 22 noiembrie 2024 - 2 februarie 2025, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 18:00. Preţ bilet: 10 lei întreg, 5 lei pensionari, 2.5 lei elevi şi studenţi

„De peste cincisprezece ani, fotografiez lumea construită şi o redau privitorilor ei într-o nouă formă, una «poetizată», astfel încât zidurile încetează să mai fie ceea ce sunt şi se transformă, prin puterea imaginaţiei, în partituri, texte, hărţi, continente sau picturi abstracte. Fotografiile mele propun un exerciţiu de citire dincolo de faţade şi o căutare a nevăzutului din lucrurile vizibile. Să privim mai atent şi mai conştient, să ne uităm în jur prin lentila subiectivităţii şi a sensibilităţii noastre, să încurajăm speculaţia şi contemplaţia sau povestirea ca răspuns la imagini, să scriem texte din ziduri, să transformăm SupraFeţele în amintiri! Să ne lăsăm şi noi amprenta asupra unui loc fără a-l atinge mai mult decât cu privirea! Spiritul acestei serii de imagini nu este unul de documentare, ci de evocare. Fotografiile descriu mai degrabă o realitate subiectivă, folosind un vocabular accesibil ochiului şi experienţei comune”, a spus Cristina Bobe despre procesul său de creaţie. 

„Într-o lume plină de zgomot şi de agitaţie, ratăm de multe ori întâlnirea profundă cu oraşul, cu detaliile nevăzute care îl alcătuiesc. Oraşul devine un spaţiu de trecere, un interval arid, golit de semnificaţie. Privim prin el, nu la el. Deşi organică, nevoia de explorare lentă, individuală, a spaţiului traversat este brutal neglijată. Pentru a recupera poezia din itinerariile noastre urbane, avem nevoie să ne lăsăm ghidaţi de sensibilitatea unui artist”, afirmă Ioana Zamfir, curator. 

Cristina Bobe este artistă vizuală. A studiat filosofie la Universitatea din Bucureşti şi fotografie la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât şi pentru ideile creative care stau la baza unor iniţiative unice în spaţiul cultural românesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul Naţional Brukenthal în două ediţii („The Heart” - 2014 şi „Faces of Change” - 2016) - un demers de documentare şi explorare artistică a intervenţiilor chirurgicale pe cord deschis şi a celor de chirurgie plastică; galeria „Artera” din Bucureşti - un spaţiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte şi sănătate / corp / medicină; conceptul „Unseen. Concert in the Dark”, care a propus primele concerte de muzică clasică din România, desfăşurate în întuneric complet.

Ioana Zamfir este curatoare şi muzeografă la Muzeul Hărţilor din Bucureşti, specialistă în Studii Culturale. A studiat Istoria Artei la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi a urmat studii de Masterat şi Doctorat în Studii Literare şi Culturale la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti. A beneficiat de burse şi stagii Erasmus şi DAAD la universităţi precum Universitatea din Tübingen, Universitatea Paris Nanterre şi Universitatea din Kassel. Are experienţă în proiecte culturale, AFCN şi Horizon 2020, şi manageriază încă din 2018 programul Erasmus la Muzeului Hărţilor, prin care a legat parteneriate cu instituţii precum V&A Museum, Biblioteca de Stat din Berlin şi muzeul Plantin Moretus din Antwerp.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.