Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala, un simbol al tranziţiei de la cultura olmecă la cea mayaşă, a fost adăugat, luni, de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni a organizaţiei, care are loc la Riad. De asemenea, oraşul ceh Zatec şi câmpurile sale de hamei Saaz, al căror soi este folosit în întreaga lume pentru producerea berii, este acum protejat de organismul ONU, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parcul arheologic, alcătuit din structuri de piatră, sculpturi şi pieţe ceremoniale înconjurate de o vegetaţie densă, este situat în municipalitatea El Asintal, la aproximativ 200 km vest de capitală, şi conţine scrieri din ambele civilizaţii.

"Atunci când s-au întâlnit şi când a început să prindă contur noua cultură mayaşă, centrul principal era Tak'alik Ab'aj, deci acolo s-a născut", a declarat pentru AFP ministrul guatemalez al Culturii, Felipe Aguilar. "Asta este ceea ce face ca acest sit să fie unic, universal".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tak'alik Ab'aj a fost un oraş comercial cosmopolit, locuit mai întâi de olmeci (1500 î.Hr. ŕ 100 d.Hr.), apoi de mayaşii din preclasicul mijlociu mesoamerican (800 ŕ 300 î.Hr.), potrivit arheologului Christa Schieber.

Este "ca un laborator unde putem vedea schimbările care au avut loc încetul cu încetul" 'în zorii erei mayaşe (...) după dispariţia civilizaţia olmecă", subliniază ea pentru AFP.

Olmecii, care erau nomazi, au dispărut, dar mayaşii au continuat să îşi dezvolte cultura în America Centrală şi în Mexic.

Numele original al oraşului rămâne un mister şi nu a fost numit Tak'alik Ab'aj până în 1965, ceea ce înseamnă "piatră în picioare" în limba mayaşă quiché.

Parcul conţine o varietate de piese cheie de la tranziţia dintre cele două civilizaţii, inclusiv un stâlp de piatră "unic" care a început să fie gravat în olmecă, "a fost uitat" şi a fost terminat cu alfabetul mayaş în curs de apariţie, spune ministrul.

În acest loc a trăit "primul rege al culturii noastre mayaşe, când aceasta era deja formată", adaugă Aguilar. Mormântul regelui K'utz Chman, care ar fi putut fi conducătorul responsabil de această tranziţie, a fost descoperit în 2012.

Tak'alik Ab'aj nu este singurul sit din Guatemala drept mărturie a tranziţiei Olmčque-Maya, dar este cel mai dens. Cuprinde 356 de monumente, inclusiv blocuri de piatră dreptunghiulare şi măşti mortuare din jad, şi se întinde pe 650 de hectare, pe versanţii unui lanţ vulcanic.

Guatemala are, de asemenea, pe lista Patrimoniului Mondial, oraşul colonial Antigua, ruinele mayaşe de la Tikal şi Quirigua şi festivalul Săptămâna Sfântă.

Oraşul ceh Zatec

UNESCO a inclus în lista Patrimoniului Mondial şi oraşul ceh Zatec şi câmpurile sale de hamei Saaz, al căror soi este folosit în întreaga lume pentru producerea berii.

"Aceasta este prima regiune de cultivare a hameiului din lume care primeşte acest statut prestigios", a declarat Ministerul ceh al Culturii, care a sprijinit candidatura împreună cu municipalitatea din Zatec şi Uniunea cehă a cultivatorilor de hamei.

Pe site-ul său de internet, UNESCO a subliniat că peisajul cultural al oraşului Zatec, situat la 85 de kilometri nord-vest de Praga, şi al regiunii înconjurătoare 'a fost modelat de secole de tradiţie vie în cultivarea şi comercializarea celui mai faimos soi de hamei din lume, folosit în întreaga lume pentru producerea berii'.

Situl Patrimoniului Mondial include câmpuri de hamei, sate istorice şi clădiri asociate cu prelucrarea hameiului, precum şi centrul medieval al oraşului Zatec, un oraş cu o populaţie de 19.000 de locuitori.

Ansamblul ilustrează dezvoltarea proceselor agroindustriale şi a sistemului socio-economic de cultivare, uscare, certificare şi comercializare a hameiului de la sfârşitul Evului Mediu până în prezent', a precizat Unesco.

Zatec şi câmpurile sale de hamei sunt al şaptesprezecelea sit din Republica Cehă inclus pe această listă prestigioasă.

Producţia de bere blondă cu hamei de tip Pilsner este o tradiţie care datează din secolul al XIX-lea în Boemia, o regiune din Republica Cehă în care se află Zatec şi unde a fost inventată. Cehii figurează în mod regulat în topul sondajelor privind numărul de litri de bere consumaţi pe cap de locuitor.

Patrimoniul insulei Djerba

Ruine antice, sate albite, moschei, biserici şi sinagogi: patrimoniul insulei turistice Djerba din sudul Tunisiei a fost inclus luni pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a anunţat organizaţia.

"Comitetul statelor membre ale UNESCO, reunit la Riad, tocmai a aprobat includerea patrimoniului insulei Djerba pe Lista Patrimoniului Mondial", a declarat, încântat, Eric Falt, directorul regional al UNESCO pentru Maghreb.

Djerba se întinde pe o suprafaţă de 514 km2 şi este cea mai mare insulă din Africa de Nord. Peisajul său este o combinaţie de zone deşertice care se învecinează cu marea şi câmpuri cultivate cu palmieri şi măslini.

Considerată insula mitologică pe care, în Odiseea lui Homer, Ulise şi navigatorii săi se întâlnesc cu Lotofagi (mâncătorii de lotus), Djerba a fost, de asemenea, folosită ca fundal pentru anumite scene de pe planeta Tatooine din saga Star Wars.

Ministerul tunisian al Afacerilor Culturale a salutat, de asemenea, "acceptarea definitivă" a Djerba, afirmând că aceasta "face dreptate eforturilor comune" ale autorităţilor şi ale societăţii civile.

Tunisia are în prezent nouă situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv medinele (oraşele vechi) din Tunis şi Sousse, oraşul Kairouan, situl punico-roman din Cartagina şi amfiteatrul din El Jem.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.