Mihai Şora, Maia Morgenstern, Marius Manole şi Ana Barton s-au numărat printre personalităţile care au participat miercuri la a doua ediţie a programului „Ora de caligrafie”, care a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni.
Invitaţii au fost colegi de bancă ai copiilor din Generaţia „Singur acasă”, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Evenimentul este un îndemn în favoarea scrisului de mână şi a educaţiei, în contextul în care Caligrafia a fost scoasă din programa şcolară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La Ora de caligrafie au participat copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, de care se îngrijeşte Organizaţia Salvaţi Copiii.
Gazda evenimentului a fost directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, care a subliniat importanţa pe care caligrafia o joacă în educaţia copiilor.
Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educaţie şi Cercetare, consideră că „este binevenită orice disciplină din programa şcolară care îl ajută pe copil să fie independent şi autonom. Caligrafia este o astfel de disciplină care contribuie la formarea personalităţii copilului”.
Filozoful Mihai Şora a povestit: „Scrisul de mână înseamnă o disciplină intelectuală. Când eram mic, scriam cu peniţa. Puteam scrie subţire partea de sus a literelor şi gros partea inferioară. Eram obişnuiţi să respectăm această regulă, să dăm un anumit fason scrisului propriu”.
La rândul ei, actriţa Maia Morgenstern a vorbit despre caligrafia primului cuvânt scris de mână, „mama”: „Sunt frumoase literele cuvântului mama. Conferă stabilitate, linişte, calm, dincolo de complexitatea şi simplitatea gândurilor şi a sentimentelor ce rămân”.
„Scrisul de mână dezvoltă memoria şi are legătură cu interiorul nostru. E o prelungire a minţii şi a inimii noastre. Pixul te forţează să alergi, să fugi din pagină. Peniţa îţi dă timp, te lasă să gândeşti. Scrisul de mână e o amprentă”, a afirmat scriitoarea Ana Barton.
Actorul Marius Manole a punctat: „Caligrafia trebuie să fie în şcoli, nu văd de ce această materie este opţională, este ceva necesar. Vorba zboară, scrisul rămâne”.
Ora de caligrafie a fost susţinută de învăţătoarea Cristina Senoş, de la Şcoala gimnazială nr.1 „Sfinţii Voievozi” din Bucureşti, împreună cu elevi ai claselor I-IV aflaţi în grija Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, există aproximativ 100.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Respectiv de trei ori mai mult, conform studiilor şi cercetărilor făcute de organizaţii independente.
„Copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate sunt mai vulnerabili emoţional, încep să îţi piardă interesul pentru şcoală şi întâmpină probleme în relaţionare. Lipsa afecţiunii directe a părinţilor îi face pe aceştia să se confrunte cu dificultăţi emoţionale, sociale şi educaţionale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Organizaţia a creat servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.500 de copii şi reprezentanţii lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă (suport educaţional, psihologic şi social).
O componentă importantă a programului destinat copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, derulat de Salvaţi Copiii România, o reprezintă serviciul de consiliere telefonică şi online destinat protecţiei copiilor afectaţi de migraţia economică a părinţilor, singurul serviciu de acest tip din România.
Linia telefonică Help Line 0800.070.040 este apelabilă gratuit in orice reţea de telefonie fixă sau mobilă din România, de luni până vineri, între orele 9:30-17:30.
Proiectul Ora de Caligrafie, aflat anul acesta la a doua ediţie, este un concept PiArt Vision organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni. Cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.