Elevii unei şcoli din Bucureşti au participat, marţi, la o „Oră de caligrafie”, alături de personalităţi culturale, precum Mihai Şora, Maia Morgenstern, Ana Blandiana, solistul trupei Vunk, Cornel Ilie şi jurnalista Amalia Enache, care le-au vorbit copiilor despre importanţa scrisului de mână.
"Ora de caligrafie" a elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 1 „Sfinţii Voievozi” din Bucureşti a fost organizată la Muzeul Naţional Cotroceni, cu ocazia începerii noului an şcolar. Printre personalităţile prezente s-a numărat filosoful şi eseistul Mihai Şora, care consideră că "a scrie frumos înseamnă şi o disciplină a minţii”.
„Pe vremea mea, scrisul de mână se făcea cu peniţa. (...) Aveam cel puţin o oră de caligrafie pe săptămână, iar obiectul temei noastre era să scriem frumos. Era o disciplină intelectuală, nu doar o aparenţă de frumuseţe. A scrie frumos înseamnă şi o disciplină a minţii", a declarat Mihai Şora, adăugând că nu doar conţinutul unui mesaj este important, ci şi felul în care este el transmis.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Acurateţea formulării merge mână în mână cu acurateţea imprimării pe hârtie”, a subliniat Şora.
Scriitoarea Ana Blandiana a transmis un mesaj video participanţilor prin care i-a îndemnat pe copii să fie ei înşişi şi să gândească totul cu minţile lor. Ea consideră că "a nu mai scrie de mână înseamnă a renunţa la a mai fi tu însuţi".
"Literatura este legată direct de scrisul de mână. Niciodată nu am scris vreun text literar direct la maşina de scris sau la computer. Ceea ce este important, ceea ce este personal pentru mine, nu trebuie să fie mecanic. A nu mai scrie de mână înseamnă a renunţa la a mai fi tu însuţi şi a accepta să te laşi manipulat de tehnologie. Toţi suntem dependenţi de computere şi de telefoane inteligente, dar nu trebuie ca această dependenţă să fie ca un drog. Ne trebuie o limită. Cu cât vor fi mai multe maşini şi roboţi, cu atât trebuie să fim oameni”, a spus scriitoarea.
Actriţa Maia Morgenstern a vorbit despre copilăria ei din care nu a lipsit scrisul de mână, despre care spune că "este o poveste frumoasă".
„Am început să scriu, copil fiind, pe pereţi. Făceam semne, linii curbe şi frânte, care apoi s-au transformat, sub îndrumarea mamei mele, într-un scris de mână îngrijit. Îi încurajez pe copii să se exprime în scris”, a spus actriţa.
De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu, le-a spus participanţilor că "a scrie de mână este o plăcere estetică intimă” şi a făcut o paralelă între modul în care coexistă instrumentele electrice şi cele tradiţionale şi modul în care pot coexista tehnologia şi caligrafia.
„Avem viori electrice, avem chitare electrice şi concerte pe stadioane, tot aşa cum avem concerte cu instrumente vechi de sute de ani. Ele pot coexista. Tot astfel, telefoanele mobile şi tabletele pot coexista cu plăcerea de a scrie pe hârtie, de a te implica personal în ceea ce faci”, a spus violonistul Alexandru Tomescu.
Fosta gimnastă Andreea Răducan, aleasă recent în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, a mărturisit că dacă nu ar fi fost sportivă, i-ar fi plăcut să fie profesoară de limba română.
„Dacă nu aş fi făcut sport de performanţă, mi-ar fi plăcut să devin profesoară de limba şi literatura română. Am păstrat bucuria de a face rezumate şi compuneri de la profesoara mea de română şi de la antrenoarea care ne punea, în timpul turneelor, să scriem impresii din locurile în care ajungeam. Sportul şi şcoala se împacă foarte bine”, a declarat Andreea Răducan.
Jurnalista Amalia Enache, prezentă şi ea la eveniment, a spus că nu intră la pupitrul ştirilor fără să aibă la ea coli de hârtie şi un pix sau un stilou, pentru că tot timpul are câte ceva de notat şi este de părere că lecţiile de caligrafie au ajuns să fie precum latina sau greaca veche.
„Lecţiile de caligrafie au ajuns să fie, astăzi, ca latina sau greaca veche, dar suntem între lumi şi trebuie să ne luptăm pentru ca scrisul de mână să îşi păstreze importanţa în educaţia copiilor”, a precizat jurnalista.
La rândul său, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a povestit cum el şi soţia sa îşi scriu bileţele unul altuia.
"Cel mai mult scriu de mână acasă. Ne scriem bileţele unul altuia, eu şi soţia mea, atunci când plec în vreun turneu. Scriu aceste bileţele şi pentru fetiţa mea, Zara, în vârstă de doi ani. Mi-ar plăcea să le citească peste ani, să vadă, din scrisul meu, dacă eram grăbit, dacă eram supărat sau vesel şi să îşi dea seama cât de mult le iubesc”, a spus cântăreţul.
În cadrul evenimentului, Directorul General al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Sebastian Jicman, a declarat că este important ca profesorii, instituţiile de cultură şi liderii de opinie să îşi asume promovarea scrisului de mână, în condiţiile în care în şcoli nu există ore de caligrafie.
„Sper ca această campanie în favoarea scrisului de mână, pe care o lansăm astăzi, să fie continuată şi susţinută pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi copii. În lipsa orelor de caligrafie din programele şcolare, este rolul dascălilor, al instituţiilor de cultură şi al liderilor de opinie să promoveze scrisul de mână. La Muzeul Naţional Cotroceni se pot descoperi multe mărturii ale trecutului”, a declarat Liviu Sebastian Jicman.
Directorul General al Muzeului Naţional Cotroceni. Ligia Deca, Consilier de Stat al Preşedintelui României, Departamentul Educaţie şi Cercetare, a susţinut că „scrisul de mână şi forma sa plină de farmec şi personalitate, caligrafia, favorizează dezvoltarea cognitivă a copiilor”.
La "Ora de caligrafie" au mai participat Dorjan Shabani, artist caligraf venit din Iran şi expertul în grafoscopie Cristian Dumitrescu, care a explicat în ce fel scrisul de mână este unic şi defineşte fiecare persoană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.