Fumatul şi alte moduri de utilizare a tutunului provoacă decesele a peste 7 milioane de persoane anual, a anunţat, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a transmis şi un avertisment în legătură cu impactul negativ asupra mediului al producţiei şi distribuţiei de tutun, precum şi al deşeurilor rezultate din folosirea acestuia, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

OMS, agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), le cere ţărilor membre să interzică fumatul la locul de muncă şi în spaţii publice acoperite, să interzică prin lege promovarea produselor din tutun şi să crească semnificativ preţurile ţigărilor.

”Tutunul ne ameninţă pe toţi. Tutunul creşte sărăcia, reduce productivitatea economică, contribuie la alegerile alimentare greşite în familii şi poluează aerul din spaţii închise”, a transmis Margaret Chan, directorul OMS. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Într-un raport lansat înaintea Zilei Fără Tutun, 31 mai, OMS a avertizat că tutunul a devenit cea mai mare cauză singulară a deceselor ce pot fi prevenite. La începutul secolului 21, numărul de persoane care îşi pierdeau viaţa din cauza tutunului într-un an era de patru milioane. 

”Până în 2030, peste 80% din decese vor avea loc în ţări aflate în curs de dezvoltare, care au fost ţintite tot mai mult de companii de tutun în căutare de noi pieţe, pentru a eluda reglementările din ce în ce mai stricte existente în ţările dezvoltate”, a mai spus Margaret Chan.

Utilizarea tutunului presupune şi un cost pe plan economic. OMS estimează că acesta reprezintă pierderea unei sume de peste 1,3 trilioane de euro din gospodării şi guverne în fiecare an, prin cheltuieli de sănătate şi productivitate pierdută. Pierderea reprezintă aproape două procente din produsul intern brut global.

De asemenea, OMS a atras atenţia că tutunul, de la producerea acestuia până la deşeurile provocate de utilizarea lui, are un impact negativ asupra mediului.

”De la început la sfârşit, ciclul de viaţă al tutunului reprezintă un proces extrem de poluant şi dăunător”, a spus Oleg Chestnov, asistent al directorului general în cadrul OMS.

Raportul a detaliat modul în care cultivarea tutunului presupune adesea utilizarea unor cantităţi mari de îngrăşăminte şi pesticide. Cultivarea tutunului a devenut principala cauză pentru despădurire în câteva ţări.

Acest lucru se datorează în principal cantităţii mari de lemn necesar pentru tratarea tutunului, OMS estimând că este nevoie de un copac la fiecare 300 de ţigări produse.

Raportul OMS estimează că industria tutunului emite aproximativ 4 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent anual – aceeaşi cantitate emisă de aproximativ trei milioane de zboruri transatlantice.

Deşeurile rezultate din acest proces conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care otrăvesc mediul, inclusive substanţe care pot provoca apariţia cancerului.

Mucurile de ţigară şi alte deşeuri de tutun reprezintă cel mai mare număr de tipuri individuale de deşeu din lume, potrivit OMS. Două treimi dintre cele 15 miliarde de ţigări vândute în fiecare zi sunt aruncate pe stradă sau în alte părţi din mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.